Jag älskar Frankrike och jag älskar vin från Sancerre! Jag är ingen vinkännare men ville väldigt gärna resa till Sancerre för att se var detta goda vin produceras. Vi kombinerade resan med några dagar i Paris – alltid värt ett besök.
Vi reste till Sancerre tre dagar och stannade sedan ytterligare ett par dagar i Paris. Att ta sig till Sancerre är lite omständligt men allt fungerade väldigt väl. Poängen med att resa med allmänna kommunikationer och inte hyra bil är ju också att man får se mycket. Att resa med tåg är ju väldigt trevligt och avkopplande. Resan till Sancerre tog en dag men kändes inte besvärlig.
Vi reste med SAS till Paris och tog sedan tåget från flygplatsen Charles de Gaulle till station Chatelet. Där bytte vi till t-bana linje 14 till Gare de Bercy.
Väl framme där vid 15-tiden blev det dags för en sen enkel fransk lunch på en mysig bistro i väntan på tåget till Sancerre.
Tåget till Sancerre med SNCF (Franska statliga järnvägen) går från Gare de Bercy och den stationen ligger 5 min promenad från t-banan.
Vid station Cosne sur Loire byter man tåg till liten buss för sista resan till byn Sancerre. Bussen sköts av SNCF och ingår i bokningen Paris -> Sancerre. Bokningar med SNCF fungerar utmärkt på internet. OBS – biljetterna måste hämtas ut på stationen via automat eller biljettlucka och stämplas i automat innan man går på tåget.
Vi kom fram på kvällen till Sancerre vid 20,30. (endast 8 min mellan tåg och bus i Cosne sur Loire, anpassat till bytet)
I Sancerre stannar bussen vid Hotel du Rempart, vårt hotell var Hotel Panoramic som ligger 50 meter från busshållplatsen.
Vi hade bokat Hotell Panoramic som är 3-stjärnigt och har en fantastisk utsikt över landskapet, dalen, kullarna och vindodlingarna. Hotellet har frukost, bar och egen pool. Det fanns ingen restaurang på hotellet men en restaurang alldeles bredvid.
Omdöme: Fantastiskt läge, trevlig personal och bra rum med underbar utsikt. Härligt med pool. Vår vistelse i juli omfattades av värmebölja med temperaturer upp till 35 °C. Frukostbuffé var helt okej men inte en stor internationell hotell frukost. Att hotellet saknade restaurang var inget problem då man ändå vill äta på byns restauranger.
Första dagen
Vi började med frukost på hotellet.
Sedan strosade vi runt i byn och skaffade oss överblick. Byn är mycket gammal och byggdes under 1100 talet, och som vanligt började det med ett fort. Byn växte upp runt omkring på kullen, så småningom med murar runt. Utsikten är 40 km över Loiredalen så valet att bygga ett fort är lätt att förstå. Murarna revs i religionskrigen i slutet av 1500-talet, och även fortet. Ett torn av sex blev kvar, La Tour de Fiefs, och man kan besöka tornet idag. Efter en lång klättring genom en trätrappa inne i tornet når man en utsiktsplattform. Väl värt besöket!
Att upptäcka byn är enkelt – en numrerad och målad linje på gatorna visar vägen runt och till sevärdheterna.
Vi hinner också besöka en mycket liten vinodlare med besökskällare i byn – Vincent Grall*. De producerar bara vitt Sancerre vin från sina odlingar om 4,5 hektar. Totalt 32000 flaskor per år. Det var ett kul och givande möte med Mme Grall, som berättade hur familjen köpt vinodlingar i olika steg upp till dagens nivå. De är fortfarande en mycket liten vinproducent.
*Vincent Grall är med sina 3,8 hektar en liten familjeodlare. De skördar alla druvor för hand och arbetar så ekologiskt och traditionellt som möjligt. Man odlar växter mellan vinrankorna och har ett lågt skördeuttag för att göra unika viner med hög kvalitet som reflekterar sin växtplats. Vincent Grall har vingårdar både uppe på Le Plateau som ligger på den västra sidan av Sancerre och som mest består av flinta, men även i Le Manoir som ligger på sydöstra sidan och som består av flinta och lera. Källa: www.Handpicked.se
Vi åt middag på en vanlig restaurang i byn. Vi njöt av goda sallader och lokalproducerad chévre (getost). Självklart finns fantastiska möjligheter att njuta Sancerreviner i olika kategorier. Vi upptäckte det röda Sancerre vinet (Pinot Noir) som vi uppskattade och tycket det var roligt då vi tidigare inte visste att det fanns. Rosé finns också.
Andra dagen
Vi åt frukost på hotellet även denna dag.
Vi besökte Maison de Sancerre. De har en väldigt fin utställning om hur vinet produceras, vad som är karaktäristiskt och varför (mycket bergart, främst flinta). Produktionen presenteras på många olika sätt vilket är mycket trevligt: trädgård med växter och vinrankor, stenar dvs flinta, småsten, krita osv, små filmer på skärmar, projektor och en berättarröst över en uppbyggd modell (jättefint!) och även 4D film studio. Alltsammans avslutas med vinprovning och besök i den lilla fina shopen. Ett MÅSTE att besöka i Sancerre!
Eftermiddagen tillbringas vid poolen.
Tredje dagen
Vi bestämde oss för att hyra cyklar på turistbyrån, 25 Euro per person. I Loire finns mängder med markerade cykelleder. Loiredalen är Europas främsta turistområde vad gäller cykelleder – här finns ett väldigt fint utbyggt nät av fina cykelleder, förslag på turer och möjlighet att hyra cykel.
Vi väljer en cirka 30 km lång rutt nedanför Sancerre och runt bland vinodlingarna och rutten går även en bit vid en kanal från Loire floden.
Leden är både kuperad och varierad, samt utmärkt med nummer och färgmarkeringar. Vi cyklar även genom några byar samt stannar vid en mycket liten lokal bar/café för en kall öl i värmen.
Vi hyrde elcyklar och fann det vara helt nödvändigt speciellt på tillbakavägen. Sancerre ligger på en rejäl höjd och stigningen är kraftig och krävande. Cyklarna driver inte sig själva utan man måste trampa hela tiden, men får stöd av elmotorn. Rekommenderas!
Middag i byn.
Fjärde dagen
Vi reste tillbaka till Paris med den lilla bussen kl 10,20 från Sancerre till Cosne sur Loire, därifrån tåg till Gare du Bercy i Paris.
Allt fungerade smidigt.
Övrigt:
I Sancerre finns många restauranger, bland annat en enstjärnig Guide Michelin restaurang som heter La Tour. Vi besökte den inte utan var nöjda med övriga restauranger.
Självklart finns många vinodlingar – cirka 190 stycken i AOC Sancerre som omfattar cirka 3000 hektar. I Centre-Loire, där Sancerre ingår, finns totalt cirka 400 vinodlingar.
Paris
Vi bor på vårt lilla favorithotell Le Walt i 7e arr. Hotellet ligger inte långt från parken bakom Eiffeltornet. Härifrån promenerar vi i hela innerstaden, gärna längs Seine där det nu är långa bilfria promenad- och cykelvägar.
På vägen ner mot Notre Dame passerar vi underbara Musée D’Orsay – de har så fin utställning av Impressionisterna – en favorit!
Vi promenerar till Marais kvarteren som är de äldsta i Paris, och även till St Germain kvarteren.
Överlag når man allt till fots. Vi har bott här flera gånger och alltid varit nöjda. Hotellet är inte så stort men ligger bra och har god standard.
Personligt tips är att inte äta frukost på hotellet utan gå till närliggande Rue Cler och ta en äkta fransk frukost där! Inte det nyttigaste men så gott! Här finns också flera trevliga restauranger, affärer och hela gatan är en härlig upplevelse.
Det här var en härlig resa som jag varmt rekommenderar. Vi fick resa i vackra omgivningar med tåget, se en gammal fin by i Sancerre, vinodlingar, dricka gott vin, gå på vinprovning, cykla i den vackra naturen och sedan strosa länge och mycket i vackra Paris.
Allt på sex dagar.