Hawaii – en resa för livet

  När min syster skulle fylla 60 år skickade hon mig ett sms 11 månader innan: ”Jag vill resa till Hawaii – ska du med?” löd det korta budskapet i januari samma år. Jag blev såklart överraskad men tvekade aldrig – ”Absolut !” skrev jag tillbaka och inom två veckor bokade vi vår resa – ett minne för livet med två systrar på fantastisk resa!

Waikiki Beach…

 

 Det var bra att planera långt i förväg för en så stor och dyr resa – och dessutom kunde vi glädja oss i månader åt vårt kommande äventyr. Vi ville absolut bo på eller nära Waikkiki Beach då vi tänkte att kanske blir det aldrig möjligt att resa till Hawaii igen och denna beach är ju så mytomspunnen. Vi valde också att boka så att vi betalade på hotellet på plats och hade fri avbokning fram till ett par veckor före ankomst. Det kändes tryggt och bra. Här kommer vår berättelse.

Första dagen – Ankomst till Hawaii

Bra flygning med SAS direkt från Arlanda till Los Angeles. Därifrån med United Airlines till Honolulu. Här måste man byta terminal, men det är lätt och väl skyltat. Man måste också tulla i sina väskor i USA vilket också tar lite tid, så man bör ha några timmar mellan flygningarna.

Flygplatsen i Honolulu var i mycket gott skick med bra bagagehantering. Taxi finns tillgängligt i separat fil. Vi tog taxi till hotellet vilket tog cirka 20 min, och kostade 50 USD.  Vid ankomst till Honolulu var vi trötta efter resan och taxi framstod som enklast. Det finns absolut billigare alternativ med buss vilket vi senare upptäckte och tog för återresan. Man kan också boka transfer på olika sajter vilket kostar under 300 sek tur och retur i delad bil. Då möts man upp på flygplatsen av bussbolagets representant och hämtas på hotellet på samma vis. Troligen det bästa alternativet.

Så kom vi då fram till vårt finfina hotell -Hilton Hawaiian Village Resort, Waikiki Beach.

http://www.hiltonhawaiianvillage.com

Ett jättestort hotell och väldigt amerikanskt med smidig och effektiv service hela vägen.

Det blev en enkel och snabb check-in och ett mycket bra mottagande. Fina, mycket stora rum med typiska stora amerikanska sängar ”double queen/twin beds”.

Rummen hade balkong och kylskåp, men inte minibar. I hotellet fanns en bra butik som heter ABC för inköp av vatten, snacks, småsaker mm. På rummet fanns också en kaffebryggare för två och kaffe till den, väldigt uppskattat!

Första dagen

Stilla dag då vi försöker få en överblick över resorten som består av fler separata byggnader med egna namn. 4000 rum varav 2800 är hotell och resten är time-share. Det är verkligen en gigantisk anläggning, men känns ändå väldigt tillgänglig och bekväm.

Juicer, smoothies och bowls på Lanikai Juice Bar på resorten

Hotellet har en egen jättefin strand som är mycket ren och trevlig. Det finns ett 40-tal butiker och upp till 20 restauranger på anläggningen. Särskilt glada är vi över att se Starbucks på plats för gott kaffe, och flera andra små restauranger med fräscha juice/organic alternativ. På resorten finns också flera fina pooler och solstolar.

Vi går en sväng till närbeläget Shoppingmall för att köpta solskydd då vi inte tog med det från Sverige. Det var oväntat svårt att hitta ett bra utbud! Trodde verkligen det skulle finnas hur mycket som helst på Hawaii men vi fann utbudet lite begränsat ändå. I Shoppingmallen fanns alla stora butiker som Macy’s, Bloomingdales och Nordstroms. Promenadavstånd cirka 20-30 min.

Andra dagen

Det här blev vår första dag på stranden. Det var en hög kostnad för hyra av solbäddar på cirka 60-70 USD för två solbäddar och ett parasoll på Hiltons egen strand. Vi lärde oss sedan att det finns ett närliggande hotell – precis bredvid – som har lika fina solbäddar och parasoll för totalt 40 USD per dag för två solbäddar (dyrt men bättre än över 60 USD per dag!) om man bokar minst två dagar. Man behöver inte bestämma vilken dag utan man skriver upp sig i en liggare och betalar i förskott. Stranden var mycket ren och fin och det var en lugn stämning. Det går också bra att vara på stranden utan att hyra solstolar och använda egen handduk stället. Underbart vatten! Utflykter med båt fanns att köpa direkt på stranden. Handdukar fick vi utan kostnad med kort system från hotellet. Mycket fina och rena wc i hotellanläggningen. Utan tvekan en härlig dag på en jättefin strand – men med dyra solbäddar och parasoller.

Tredje dagen

Vi bokar några utflykter via Concierge på hotellet som finns på flera ställen på resorten. Det fanns massor av alternativ för utflykter. Vi hade bokat en dagsutflykt till Maui redan hemifrån via Expedia. Vi bokar på nya utflykter och får bra hjälp.

På kvällen genomfördes ett fantastiskt fyrverkeri kl 19,45 vilket är återkommande alla fredagar. Det är verkligen en härlig upplevelse att stå vid stranden och titta på fyrverkeriet i den mörka kvällen. Det blir mörkt tidigt så effekten är jättefin.

Kailua Beach

Skön stämning
Vi lånar cyklar på Kailua Beach

Fjärde dagen

Vi gjorde en utflykt till Kailua Beach som kostade cirka 85 USD. Vi hämtas med minivan kl 8,50. Efter cirka 40 minuter resa kommer vi till byn Kailua och arrangören Kailua Adventures.  Vi fick tillgång till snorklingsutrustning, sittunderlag för stranden, förvaringsskåp och cyklar. Vi cyklade cirka 15-20 minuter på jättefina cykelvägar till den närliggande Lanikai Beach. Helt underbar strand! Ett måste för den som reser hit. Det var bara ett fåtal gäster då vi anlände. Snorklar och badar fram till kl 13. Då vände vi åter till Kailua och åt lunch som ingick i priset på en av fyra alternativa restauranger. Vi väljer ett enkelt alternativ – Bobs Pizza. Mycket amerikanskt med pizza slice över disk. Kul!

Bobs Pizza Kailua Beach
Pizza slice och cola – utflyktsmat

Återvänder med minivan med avfärd kl 14,30. En härlig och lokal upplevelse och värt priset!

Femte dagen

Vi stannar på resorten och njuter på stranden, bad och sol. Lunch på hälsoalternativet Lanikai Juice – organiskt, superfräscht.

Lunch!

Middag på Restaurang Tropics på resorten – väldigt fräscht men lite dyrt. Allmänt sett är det ett högt prisläge på hela resorten, vilket också beror på den höga dollarkursen.

Sjätte dagen

Vi gör en utflykt till Manoa Falls och Diamond Head med Eco Tour för cirka 80 USD inklusive lunch. Avfärd från hotellet 6,50. Åter cirka kl 13,30

Tyvärr får vi regnskogen från sin regnigaste sida…men en fin tur i alla fall. Det är en kort tur upp till vattenfallet Manoa (högst på Hawaii tror jag) Dock är turen oväntat knepigt med stenar och risk att halka. Även äldre personer går med vår tur och inga problem uppstår, men det är halt i regnet. Alla får låna ”Walking Sticks” vilket också behövs.

Därefter buffélunch vid ingången till denna Hike. Det var ingen vidare upplevelse varken i mat eller atmosfär, men vi är ändå glada att vi tog oss ut på en liten regnskogsvandring.

Vi fortsätter med bussen in i Diamond Head – en vulkankrater. Inte någon stor upplevelse men en fin vy. Sedan stannar vi vid ett minnesmärke för Amelia Erhardt som var första person att flyga ensam från Hawaii till Nordamerika! Kraftkvinna! Mycket fin vy över havet.

Åter på hotellet vid 13-13,30.

Heldagstur till Maui

Regnskog på Maui

Sjunde dagen

Vi gjorde en heldagstur till Maui som vi bokat med Expedia Local Expert från Sverige. 415 USD (avser 2016) inkl allt. Arrangör Roberts Hawaii

Hämtas kl 04,50 på hotellet med trevlig buss. Vi hämtar upp fler resenärer och åker sedan till flygplatsen. Flyget tar bara 35 min och genomförs av Hawaiian Airlines med mycket fint – och mycket större än förväntat – flygplan.

När vi ankommer till Maui möts vi av en representant från arrangören. Buss väntar med guide/chaufför. Får en fantastisk tur som kallas Road to Hana. Genom Mauis absolut fantastiska regnskogar, med vattenfall och otroliga vyer. Vi får en snabb kaffe från förarens medhavda termosar och dåliga donuts. Förfärligt. Senare lika dålig lunch i lunchlåda vid picnic område.

Vi åker buss hela dagen, med många korta pauser och fototillfällen. Road to Hana omfattar 600 kurvor och 59 broar, samt många vattenfall – men känns inte obehaglig eller farlig. Turen är verkligen värd att göra – men helst med helt andra matarrangemang. Flyget går tillbaka kl 19 och vi är åter på hotellet straxt efter kl 20. Lång dag, men mycket innehållsrik.

Åttonde dagen

Vi solar och badar hela dagen. Vattnet är underbart!

North Shore

Bra att veta – om man behöver reparera sin surfbräda!

Nionde dagen

Vi gör en utflykt med buss till norra delen där surfarnas paradis finns. Besöker North Shore där VM i surfning hålls. Spännande vågor och kul att se.

Åker vidare till Hanauma Bay som är en 7000 år gammal vattenfylld krater/lagun. Ett paradis för snorkling med massor av fina fiskar och även sköldpaddor (dessa såg vi tyvärr inte).

Organisatör North Shore Beach Bus via Aloha Hawaii Tours. I turen ingår transport ned till Hanauma Bay med lååång limousin – roligt och bekvämt. Lunch ingår men är väldigt enkel – picnic style.

Limousine ned till Hanouma Bay! Riktigt roligt!
Hanouma Bay

I denna utflykt ingår också ett besök på Dole Pineapple Plantation – kul, men mycket kommersiellt.

Ett besök på Dole Plantation

Tionde dagen

Ännu en avslappnande dag på stranden.

Lanikai Beach

På väg till Lanikai Beach

Elfte dagen

Vi gör om utflykten till Kailua Beach och Lanikai Beach. Den här utflykten är väldigt rolig och enkel! Tål att upprepas och rekommenderas.

Tolfte dagen

Vi avslutar vår vistelse med mera bad och packar för att förbereda hemresan dagen efter.

Sista dagen

Hemresa. Flyget går på kvällen. Hotellet tillhandahåller fina omklädningsrum, handdukar och hygienartiklar utan kostnad. Detta gör att vi kan koppla av hela dagen på resorten.

Hawaii är ett underbart resmål!

Sammanfattning:

Hawaii är ett underbart resmål och vädret var helt fantastiskt i oktober. Det finns mycket att se och göra för alla. Maten är väldigt god och varierad, speciellt grönsaker och fisk. Allt fungerar smidigt och servicen är på topp. Till följd av den höga dollarkursen är allting ganska dyrt tyvärr. Resan är lång men fungerar väldigt väl.

På resorten finns det underhållning flera kvällar, men nattlivet är lugnt och de flesta äter middag tidigt. Yoga på resorten startar kl 6.00 varje dag – så vill man vara med kan man inte lägga sig för sent! Avkopplande, härligt och aktivt på samma gång.

Några tips för att hålla kostnaderna under kontroll är att dricka kaffet som finns på rummet som är gratis, eller köpa kaffe i ABC-butiken på resorten som kostar 1 USD. På Starbucks kostar en Latte över 6 USD så det är värt att söka andra alternativ. Vidare köpte vi stora vattenflaskor i butiken på 1,5 liter för cirka 1 USD och fyllde på småflaskor för att ha under dagen. Det går åt mycket vatten! Då det fanns kylskåp på rummet fungerade detta väldigt bra. Dessutom åt vi ofta enklare luncher för under 10 USD. När man bor så här på hotell måste man köpa allting och det blir dyrt i längden. Vi vara också noggranna med att kolla priser på middagar och utnyttja barernas Happy Hour. Trots det höga prisläget är det fantastiskt att få besöka Hawaii!

Alla prisangivelser avser 2016 med vissa uppdateringar 2018.

Marie-Louise Kjellström

Dessa länkar är inte sponsrade utan lämnas för inspiration:

http://www.hiltonhawaiianvillage.com

https://www.sas.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid

Mer inom samma ämne…

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng