Drömmen om Amalfi, drömmen om Italien!

Anne-Catherine fullföljde drömmen och reste på tio dagars semester till underbara Sorrento – här kommer hennes berättelse bara för oss på SilverSociety!

– Sorrento var en gammal dröm för mig – hela Amalfi kusten är Italien för mig – och Sorrento är huvudorten där. Jag gjorde en oförglömlig resa och vill snart åka tillbaka, säger Anne-Catherine glatt.

– Jag reste med flyg till München och bytte där för vidare flyg till Neapel. Därifrån kan man åka både buss och tåg, själv bokade jag en taxi redan hemma. Jag reste ensam och ville ha det klart, men idag vet jag att man lätt kan beställa en taxi på flygplatsen, eller ta bussen.

– Väl framme i Sorrento bodde jag på Villa Elisa i Sorrento, väldigt centralt i den gamla stadsdelen och också nära till havet. Jag fick tips av en bekant som känner till Sorrento väldigt väl och jag blev mer än nöjd med hotellet. Villa Elisa drivs av en italiensk familj och uppfyllda alla mina förväntningar på personligt bemötande i kombination med kvalitet.

Kan man åka charter?

– Ja det kan man. Det finns också flera sajter att surfa på för att hitta boende mm. Till exempel In-Italia.se, men det finns inte direkt några stora kedjor, eller charterhotell. Tripadvisor har såklart också information och tips.

Vad gör man Sorrento?

– Staden är mycket gammal och det var en handelsstad redan på medeltiden. Det finns mycket citronodlingar, man odlar en speciell sorts citroner med extra tjockt skal, som också används för att tillverka Limoncello. Limoncello är en citronlikör som dricks iskall ofta som digestif efter maten.

Färsk buffelmozzarella finns överallt och är en njutning!

– Man åker inte till Sorrento med syfte på sol och bad, även om det naturligtvis också finns.

Men fokus är nog kulturen, de gamla husen, kyrkor med mera. Mycket är från 1200 talet och ännu äldre. Det finns mängder av restauranger, caféer och barer och man äter bra av alla lokala delikatesser. Vad gäller shopping såg jag mycket smycken, både äkta och bijouterier, och självklart finns keramik och målade krukor. Kanske svårt att ta hem krukor och keramik, men många erbjuder frakt hem till Sverige om man får lust att ta med något hem.

Är det lättillgängligt?

– Ja det finns många turistbyråer, och det är lätt att vara turist i Sorrento. Alla man möter är mycket vänliga och visar tillrätta. Inte alla kan engelska men det går bra ändå. Själv besökte jag en marknad utanför Sorrento och jag hade svårt att hitta tillbaka. Med hjälp av två äldre italienska damer som inte alls talade engelska fick jag all hjälp och hittade tillbaka.

Solsäng med tak och en privat omklädningshytt!

– Det finns inga direkta sandstränder, utan man badar och solar på privatägda stränder. Det kostar pengar att få bada där, och badplatserna är byggda som pirer. Det finns solsängar, parasoller och restauranger och man får en privat omklädningshytt. Allt innanför vågbrytarna.

Det låter ju väldigt exklusivt – är det då väldigt dyrt?

– Ja det är dyrt, man kan inte gå till havet att bada gratis. Jag betalade 19,50 euro per dag för en solsäng med tak och en privat omklädningshytt. Jag fick en biljett som sedan gällde hela dagen. Det fanns också service runt omkring, allt var rent och snyggt och man fick hjälpt med parasoller och annat.

– Det var ungefär som i Stockholm vad gäller priser på caféer och restauranger. Förrätt med mozzarella, enklare varmrätt, ett glas vin, vatten, kaffe och en Limoncello som middag kostade cirka 5-600 sek. Inte direkt billigt.

Jag ville göra en utflykt till Capri men alla båtar var inställda den dagen jag skulle åka då det var för hög sjö och blåsigt. Så tyvärr blev det ingen utflykt till Capri för mig den här gången – men desto större anledning att komma tillbaka!

Vesuvius och Pompeji

– Däremot gjorde jag en utflykt till Vesuvius och Pompeji. Först stannade bussen vid Vesuvius och vi fick stiga av och gå upp på vulkanen. I Pompeji hade vi guide och fick veta väldigt mycket om staden och de som bodde där före vulkanutbrottet. Jag rekommenderar verkligen den utflykten som var en heldag med buss.  Om man ska åka dit är en guide verkligen värt pengarna. Jag bokade den här utflykten i Sorrento, der var både enkelt och smidigt. Det fanns mycket mer att göra, till exempel limoncello-provning, buffelmozzarella-provning eller hyra egen chaufför och åka längs Amalfikusten.

Hur var det att resa ensam och som kvinna?

– Jag har rest själv förut så för mig var det ingen större fråga.

– Bland annat hade jag förbokat taxin, jag vill inte hyra bil själv och var inte säker på hur jag skulle ta mig från flygplasten, men idag vet jag att det är väldigt lätt med buss. Då får man också se väldigt mycket på bussresan.

– Det var väldigt lätt att vara ensam som kvinna i Sorrento. Jag fick mycket uppmärksamhet och service, jag kände mig trygg hela tiden. Allt var behagligt och jag hade en fantastisk upplevelse överallt.

Att gå i Sorrento kräver bra skor

– Inne i Sorrento är det inte backigt men för att komma till stranden är det lite brant. Men det finns hiss! Att gå i Sorrento kräver bra skor, det är kullersten överallt, mycket smala gränder, man kan inte mötas på trottoarerna. Jag rekommenderar inte att ta med små barn eller barnbarn. Jag såg nästan inga barn.

– Så ta med bra skor och solhatt. Finskor behövs inte, inte ens på kvällarna. Klädsel var som en vanlig europeisk semesterort.

– Jag reste även till Positano, och där är det verkligen backigt! Har man minsta svårt att gå så kan man hoppa över Positano. Jag åkte båt till Positano och kommunal stadsbuss hem. Det var en upplevelse som jag rekommenderar. Det var slingringa vägar men bra asfalterat och det kändes aldrig otäckt. Båtresan var mer som transport, en liten färja, ingen större upplevelse, bussen var bättre. Den kan man åka efter kusten och kliva av i de små byarna. Bussen mellan Sorrento och Positano tog väl kanske en timme så man hinner gott och väl på en dag.

– Jag reste i juni och man sa till mig att maj och juni är perfekta månader, eller september –oktober. I juli och augusti är det varmare och riktigt mycket folk.

– Mycket i Sorrento handlar om citroner – det finns citronglass, citronchoklad, citronslush och mycket mer. Allt med citron.

– Jag gjorde utflykter varannan dag och solade och läste på piren Leonellis varannan dag.  Jag reser gärna tillbaka!

– Mina tips för andra som vill besöka Amalfikusten och Sorrento är bekväma skor, solhatt och tänk på att ta ut kontanter. Det finns gott om ATM maskiner. Man kan betala med kreditkort men inte alls så vanligt som hemma. Man behöver kontanter helt enkelt.

Länkar – dessa länkar är inte sponsrade utan valda som exempel och inspiration.

https://www.villaelisasorrento.com

http://www.leonellisbeach.com/en/

https://www.in-italia.se

https://www.radron.se/artiklar/mozzarella—en-bufflig-italienare/

https://www.ellematovin.se/3-friska-drinkar-med-limoncello/

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng