Antalet bin och humlor har under det senaste årtiondet minskat drastiskt. I många länder tvingas man till och med att köpa in humlesamhällen för att kunna pollinera sina grödor. Alla typer av insekter spelar en central och viktig roll för jordens ekosystem så vi gör bäst i att gynna förutsättningarna för de små krypen. Här är flera tips hur vi som privatpersoner och konsumenter kan hjälpa till att vända utvecklingen.
Att det finns färre insekter är det nog många som märkt av, speciellt om man tänker på hur få insekter som numera dör mot bilens vindruta, jämfört med för 20 år sedan. I Tyskland har studier visat att insekterna har minskat med så mycket som 80 procent. Forskarnas teorier är att minskningen beror på flera orsaker. Dels att vi människor tar allt mer mark i anspråk och förstör deras naturliga livsmiljöer. Dels vårt sätt att bedriva jordbruk med högeffektiva monokulturer och användning av bekämpnings- och gödningsmedel. Det här betyder att insekterna får mindre pollen och nektar att livnära sig på vilket gör dem mindre motståndskraftiga mot virussjukdomar och gifter. Men även klimatförändringarna påverkar deras naturliga förutsättningar.
Honungsbin, humlor och vildbin har en nyckelroll
Problemet är att vi har så lite kunskap och att det forskas för lite på området. Det vi vetär att ungefär en tredjedel av all mat vi äter beror helt av insekternas pollinering. Honungsbin, humlor och vildbin har en nyckelroll både för den biologiska mångfalden i naturen och jordbrukens produktivitet av t.ex. oljeväxter, äpplen och jordgubbar. När jordbrukens mångfald av blommor försvinner, försvinner också insekternas möjlighet att hitta föda. Och när insekterna försvinner, minskar många andra arter som lever på eller av dem. Som fåglar, fiskar och växters reproduktion. Och så vidare.
Nyligen har användningen av bekämpningsmedlet neonikotinoider förbjudits inom EU då det visat sig vara en av orsakerna till att bl.a. bin minskar i omfattning. Och det är bra. Men hur är det med andra bekämpningsmedel som t.ex. RoundUp? Eller våra jordbruksmetoder med monokulturer och konstgödsel? Kunskapen på området är lågt och effekterna har nu visat sig vara förödande.
För att vända utvecklingen krävs såklart politiska åtgärder, både från EU och vår regering. Och att jordbruken bidrar till att vända utvecklingen genom att ställa om till ett mer giftfritt kretsloppsjordbruk. Men även vi privatpersoner och konsumenter kan hjälpa till. Genom att odla i våra trädgårdar och på balkonger kan vi bidra till insekternas hemvist och näringsintag. Och när vi handlar vår mat kan vi aktivt välja mat som gynnar insekter.
5 tips på hur vi kan bidra till fler insekter
- Plantera örter och blommor som bin och humlor tycker om. Det viktiga är att det blommar hela säsongen så att de hela tiden får tillräckligt med mat. Speciellt tycker de om olika örter som Gräslök, Mejram, Timjan, Salvia och Mynta. På våren bidrar blommor som Vintergäck, Skilla och Vårkrokus. På sommaren: Klöver, Lavendel och Nepeta. Om hösten: Kärleksört, Ljung och Kungsmynta.
- Städa inte trädgården så noga så att insekterna har någonstans att bo och skapa gärna en blomsteräng i en del av trädgården.
- Använd inte bekämpningsmedel eller gödningsmedel i trädgården. Använd istället såpvatten och kompostjord. Köp helst ekologiska frön och plantor.
- Vi kan också bidra till insekternas bästa genom att påverka våra livsmedelsproducenter. Detta genom att aktivt välja ekologisk och allra helst KRAV-märkt mat. KRAV-märkt mat är det närmaste vi kommer till kretsloppsjordbruk och icke användning av gifter.
- Genom att begränsa våra personliga utsläpp av växthusgaser bidrar vi till att bromsa klimatförändringarna. Här handlar det om att flyga mindre, köra fossilbil så lite som möjligt, äta mindre kött och shoppa färre prylar.
Genom att förstå vad problemet är kan vi också göra någonting åt det. Och om vi visar våra politiker och producenter vad vi vill ha så ökar trycket på dem att agera. Under tiden kan vi njuta av våra blommor och surrande bin och humlor i våra trädgårdar och på våra balkonger.
Gunilla Östberg
Författare och föreläsare i hållbar utveckling
Konsult i hållbar företagsutveckling
Bloggare i hållbar livsstil: http://forasustainableworld.com
FAKTA
Insekter är den helt dominerande djurgruppen i världen och spelar en oumbärlig roll i hela ekosystemet. Förutom att de pollinerar växter, fungerar de som naturliga skadebekämpare och som mat till andra djur.
En del insekter bidrar också till kretsloppet av näringsämnen genom att aktivt bidra till förmultningsprocessen. Deras roll får mycket av ekosystemet att rulla och utan dem skulle vårt ekosystem sluta att fungera och naturen skulle till slut förändras till en död planet likt Mars. Så viktiga är insekterna för livet på jorden.