Vägen till ett nytt liv – sju år utan att tveka

Måste man riskera allt för att byta liv? Möt Lena Gummesson – affärskvinnan som velat bli läkare men blev yogalärare efter 30 år i näringslivet. Det tog henne sju år av medveten planering att nå målet – och hennes resa visar att man kan byta liv under ordnade former utan att riskera allt.

Man läser ibland om dem som vågar byta liv – till exempel här på SilverSociety där vi skrivit om Pelle och Eva som verkligen vågade steget att starta ett nytt liv som ägare av en konferensanläggning och bli herrgårdsägare – och lyckats fantastiskt bra.  Läs mer om dem här

Men det finns många vägar att gå – läs om Lena Gummesson som planerat och arbetat målinriktat i sju år för att nå sin nya tillvaro som lärare i yoga och mindfulness och dessutom delägare i en stor och väletablerad yogastudio i Stockholms innerstad.

Du Lena är en riktig affärskvinna som byter liv och helt går över till välbefinnande och yoga – hur gick det till?

– Jag har alltid gått om kring och ångrat att jag inte blev läkare, istället glidit vidare i nästan hela livet inom business. Allt har bara rullat på, men så kommer tillfällen för eftertanke, säger Lena. Redan 1998-99 började jag fundera på att öppna en yogastudio i en lokal i Stockholm som jag hade utsett som lämplig. Jag ritade powerpoint-bilder på hur det skulle se ut och på business caset. Jag minns inte hur jag kom att tänka på yoga, jag hade massor av böcker om yoga men jag utövade själv ingen yoga. Då arbetade jag som riskkapitalist så då var fokus affärskonceptet.

– Sedan började jag med yoga när en av mina döttrar förslog att vi skulle gå på yoga, det var vid julen 2005. Hon hade googlat fram Atmajyoti Yoga och vi gick en nybörjarkurs i Ashtangayoga för en ganska sträng lärare som hette Viveka. Jag var stel som en ladugårdsdörr och Ulrika min 16 åriga dotter var ju vig som en balettdansös.

– Så märkte jag att någonting hände…jag ordade en jättekonferens på jobbet och så pajade all teknik — jag lade märke till att jag inte blev det minsta stressad! Då funderade jag faktiskt på om det kunde bero på mitt yogande. Någonting hade ändrat sig i mitt annars rätt drivna reaktionsmönster. Så jag fortsatte idogt att göra utrymme i livet för yogan. Åkte till Mallorca på retreats och blev till slut helt ”hooked”. Lite senare möttes min vurm för fysiologi och neurologi med det yogiska – jag mötte den yogaform som numer kallas för MediYoga, en terapeutisk yogaform. Och jag började läsa till yogalärare i MediYoga.

Vad är skillnaden på Ashtanga och MediYoga?

– Ashtangayoga är en dynamisk yogaform kommer ur den klassiska Hathayogan som nog de flesta associerar till när dom hör ordet yoga. Yogaposer som ”hunden” och ”krigaren” bland annat. Mediyoga är lugnare och jobbar helt i vårt lugn och ro system (det parasympatiska nervsystemet) för att balansera och läka. Yogapassen är terapeutiska sammansatta och yogaformen används också inom den svenska hälso- och sjukvården. Därmed är den mer formatstyrd. Idag erbjuds den på över 200 vårdenheter och sjukhus i Sverige. Det finns 2500 utbildade instruktörer och numer utbildar jag MediYoga-instruktörer på vårt MediYoga Center i Stockholm.

– Så när jag var diplomerad tog jag kontakt med min första yogalärare Viveka igen för att höra om jag kunde få undervisa hos henne. Då visade det sig att hon stod i begrepp att sälja sin studio. Det var 2012.

– Min spontana kommentar var ”det är ingen som vill köpa din yogastudio utan dig Viveka – det är ju du som ÄR Atmajyoti– och så blev det så att vi gick ihop istället.  Vi startade ett nytt bolag tillsammans 2013, hittade nya lokaler och sedan har det gått som tåget. Nu har vi två studios i Stockholm: Atmajyoti Yoga och MediYoga Center Stockholm. På Atmajyoti erbjuder vi klassisk yoga som Hathayoga, Ashtangayoga och Yinyoga. På MediYoga Centret är det lugnt utövande av MediYoga och Mindfulness som dominerar. Vi håller 50 yogaklasser i veckan i dessa två studios och de som kommer till oss är ett tvärsnitt av befolkningen dock med stark kvinnlig dominans. Vi är till för alla. Vi har en dam som är över 90 år till exempel. berättar Lena.

När tog du beslutet?

Jag har såklart fått skruva långsamt

– Första beslutet var att jag skulle läsa till lärare i Mediyoga och sedan var beslutet att starta tillsammans med Viveka. Det tredje beslutet var att börja gå ner på deltid. Jag sa upp mig från ett heltidsjobb och lyckades få ett nytt lite friare uppdrag på 80%, och senare blev det 60%. Idag har jag gått ned till att bara ta uppdrag på cirka 10 timmar i veckan med full frihet i tid och rum. Så det har varit en långsam process – det har tagit sju år från beslutet att bli yogalärare till att nu snart ha klippt alla band med traditionella näringslivet. Även om jag som egenföretagare och entreprenör givetvis är en del av näringslivet. Det går ju inte bara att klippa, jag har ett familjeansvar. Pengar måste in och vi måste försörja oss.

Vad har det inneburit för dig som människa?

– Happiness! kommer det snabba svaret. Visst finns det stress men det är ju annorlunda när man gör något som man älskar. Jag har ju nästan ångrat halva livet att jag blev civilekonom av ”misstag”, det har alltid funnits ett visst skav… det gick jättebra med både studier och karriär men jag ville ju något annat. Jag läste till exempel astronomi ett tag, har haft en dragning åt det naturvetenskapliga hållet sedan barnsben. Givetvis präglad av en familjetradition av läkare på både mammas och pappas sid i flera generationsled.

– Man behöver lära sig att lyssna till sin inre röst. Stilla sinnet från intryck emellanåt så att den hörs. Och sedan våga lita på den och på magkänslan. Våga lyssna inåt, säger Lena.

Hör det ihop med ålder?

För mig var det inte möjligt att riskera allt och släppa stadiga inkomster på en gång.

– Jag tror förmågan och behovet finns hos alla och det till viss del hänger ihop med mognad men också med verkligheten, den livsfas man befinner sig i. Det finns ju ekonomiska verkligheter också. För mig var det inte möjligt att riskera allt och släppa stadiga inkomster på en gång.

– Ofta möter jag människor som helt verkar ha tappat sin inre röst, är uppgivna och har tappat livskraft. Men jag vet att den går att väcka! Man måste skapa tiden och möjligheten att lyssna på sig själv, att reflektera. Vi lever i ett samhälle som pumpar på i högt tempo 24/7och hela tiden talar om för dig att du ska vara bättre än genomsnittet – men det går ju inte. Inte för alla – då finns det inte något genomsnitt. Tyvärr ökar också narcissismen i samhället. Allt är så jämförande.

Hur har det påverkat ditt vardagsliv att göra den här förändringen?

– Mitt vardagsliv är ju påverkat såklart, downsizing och vissa ekonomiska begränsningar. Har varit tvungen att anpassa munnen efter matsäcken. Nu är de flesta barnen utflugna och helt självgående och det materiella är inte lika viktig längre. Man kan fundera på vad man egentligen behöver. Jag har ju fått hålla på i sju år att saxa ner inkomster och säkra en stabilitet samtidigt. Har dock inte alls upplevt att det varit särskilt svårt att dra ner materiellt. Jag har inte samma behov av konsumtion längre. Och det känns väldigt skönt. Nu går det fort att betala räkningar. Mer tid över till annat. Less is more – på riktigt.

Du var nyligen i Canada på utbildning i Mindfulness – hur var det? Varför?

– Jag går gärna vetenskapliga vägen i allt jag gör, därmed dras jag till källorna och de bästa skolorna, där är jag fortfarande en snobb eller elitist kanske – skrattar hon.– -Har sökt mig till tyngre utbildningar som tar flera år och som ligger till grund för forskning på Harvard, Berkeley och UNMASS MedSchool bland andra. Kostar en del i både tid och pengar men det är det värt. Det finns enklare vägar att gå om man snabbt vill bli lärare i Mindfulness. Men det har inte varit mitt val.

MINDFUL SELF COMPASSION – SJÄLVMEDKÄNSLA

– Det nya nu är Mindful Self-Compassion, det vill säga Självmedkänsla. Det är ett snabbt växande forskningsområde. Människan idag är väldigt självkritisk och det skadar mer än det hjälper. Vi attackerar oss själva genom att då trigga vårt fight- & flightsystem. Denna instinkt inom oss är designad att mobilisera oss för fysiska hot men inte mentala hot som stress och utmaningar. Blir helt fel i kroppen och hjärnan. Sjukdomsbördan i samhället med stress som orsak är monumental. Såväl fysiska sjukdomar som mentala. FN har nu lyft fram depression som vår planets största sjukdomsbörda 2020. I USA säger läkarförbundet att 80% av alla besök i primärvården är stressrelaterade. Det är skämmande. Vi individer måste lära oss att mobilisera våra inre och fantastiska förmågor att möta detta. Ta hand om oss själva bättre i vardagens turbulens. Vi har alla inom oss ett omvårdnadssystem. Det har alla däggdjur som föder hjälplösa ungar. En mjukare och vänligare instinkt att möta utmaningar med i stället för att drämma till sig själva med självkritik. Handlar inte om att vara en självklemande mes, tvärtom. Utmärkta resultat vad gäller motivation och ledarskap. Väldigt spännande ny forskning!

Man kan gå kurs hos oss i Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). En i 40 år beprövad metod som forskats på enormt mycket med fantastiska resultat. Och man kan även gå en kurs i Mindful Self Compassion (MSC) – självmedkänsla.

Saknar du ngt från ditt gamla liv?

– Jag kan inte komma på något, skrattar Lena. Nej jag saknar ingenting. Jag reser jättemycket på utbildningar och håller retreats så jag får se världen ännu mer nu än tidigare. Men redan innan jag lämnade näringslivet började jag dra mig undan från julfester och annat. Jag gick bara på det som var nödvändigt. Saknar absolut inte att åka på konferens till exempel. Mingla har jag aldrig gillat.

Vad är det bästa med ditt nuvarande liv?

– Inspiration, motivation, kreativitet – att få sprida, missionera, och se förändringen i de människor jag möter som tar till sig detta utövande. Att få bidra till att människor hittar sitt lugn och sin inre röst. Alla människor föds goda – det finns det också forskning på! Se hur det ser ut i världen. Rädsla, hat, krig. Var och en måste göra sin skillnad med grundläggande humanism och börja med sig själv. Jag är glad att få vara en liten kugge och sprida det här så gott jag kan.

– Alla behöver inte göra som jag, men det smittar av sig. Om man själv är lite mer harmonisk smittar det – det finns en 70-procentig korrelation vad gäller självmedkänsla i relationer till exempel.

VILKA ÄR DINA TRE TIPS FÖR EN MER AVKOPPLAD VARDAG?

  • 5-10 minuter med långa djupa andetag tre gånger om dagen
  • Fysisk aktivitet av något slag – något som får hjärtat att slå lite fortare 20-30 min per dag, kanske en snabb promenad.
  • Rytm – regelbundenhet, gå och lägga sig en viss tid. En regelbunden dagsrytm skapar mer harmoni. Det blir en bättre sömn och en bättre matsmältning.

Lena kommer skriva löpande för oss här på SilverSociety. Redan idag finns hennes intressanta text om Cirka Diem och kroppsklockorna här 

Länkar – dessa länkar är inte sponsrade utan lämnas som inspiration

Ett underbart talk- Wellbeing is a skill – av Richard Davidson en av världens mest framstående forskare inom mindfulness.

Atmajyoti Yoga

MediYoga Center Stockholm

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng