Pelle och Eva bytte liv

 

De gjorde det!

Pelle och Eva bytte liv – de lämnade Stockholm och storstaden för ett liv som herrgårdsägare och företagare – tillsammans driver de ToftaholmHerrgård i Vittaryd i Småland. De har aldrig ångrat sig och är nu gladare och nöjdare än någonsin. Här kommer deras berättelse.

Hur kom det sig att de valde en annan livsstil?

De bodde i Stockholm och Eva trivdes inte riktigt på sitt arbete, Pelle var konsult men trivdes inte riktigt i rollen. Han hade lämnat ett vd jobb vid 56 års ålder, och hade svårt att få ett nytt vd jobb. De hade närt idén om att skapa någonting tillsammans. De hade talat om det i några år eftersom de tyckte de kompletterade varande i sina yrkesroller. Eva har arbetat som CFO och Ekonomichef på både banker och börsnoterade företag och Pelle som vd med fokus på försäljning och marknadsföring.

– Vi hade rest mycket tillsammans och hade starka uppfattningar om hur saker ska upplevas som gäst, säger Pelle, så vi började titta på herrgårdar.

– Om vi nu har så mycket tankar och idéer –                                                 varför ska vi inte göra något tillsammans? fortsätter Eva.

De hade ingen egen erfarenhet av att driva hotell eller restaurang, men Pelle är tydlig på att han anser att som ledare med god erfarenhet kan man utveckla sådant som andra redan skapat, tillsammans med personalen. Han har själv varit vd på ett it företag med 140 anställda utan att för den skull kunna utveckla ett it-system berättar han.

– Många herrgårdar som är fristående drivs av en person som kommer från restaurang eller hotell, eller ett barn som tagit över. Men de är inte alltid företagsledare, de kan inte ekonomi och vet inte hur man leder en organisation. Det var det vi trodde vi kunde tillföra här.

– Vi såg det när vi tittade runt på herrgårdar. Om det inte fanns en ledare eller ägare närvarande så var det helt ”lealöst”. Men när vi fann herrgårdar där ägare och ledare var närvarande såg vi skillnaden -och det var det vi ville göra, driva verksamheten genom närvaro.

Pelle och Eva köpte sin herrgård för 2,5 år sedan. Perspektivet är att herrgården och verksamheten är ett företag som kan utvecklas som vilket företag som helst.

– Vi driver också herrgården med perspektivet att kunna sälja den så småningom med en marginal som vi skapat genom det vi har byggt vad det gäller ökade intäkter och investeringar i förbättringar. Vi är öppna med vårt perspektiv som är ungefär sju år. Vi vill göra en exit så småningom, fortsätter Pelle.

Från centrala Stockholm till Vittryd

Ni har också flyttat från Hammarby Sjöstad i centrala Stockholm, till Vittaryd, Ljungby kommun i Småland – var det med i korten från början?

– Ja vi ville lämna Stockholm och från början tänkte vi oss cirka 1,5 tim från Stockholm. Men det blev med tiden viktigare att det vi sökte hade rätt förutsättningar än att det låg nära Stockholm, säger Pelle och fortsätter: utvecklingen av herrgården har gått fortare än vad vi trodde – vårt mål för 2019 nådde vi redan 2017.

Det måste ha varit ett stort beslut att lämna Stockholm, ni har sålt allt och lånat pengar till herrgården – hur tog ni det beslutet? Hur pratade ni er emellan, och med vänner och barn?

– Vi trivs väldigt bra tillsammans, säger Eva, vi gör alltid saker tillsammans. Så vi har alltid varandra. Barnen är vuxna. Ska vi göra någonting så är det nu tänkte vi. En kombination med att jag ville byta inriktning och Pelle sökte en mer operativ utmaning. Så dök det här upp!

– Vi har stockholmspulsen i herrgården när vi kommer in genom receptionen, fortsätter Pelle. Det dundrar in kända människor, artister,landslagsspelare med flera – det är en sådan puls då vi ligger så strategiskt att det blir nästan som storstadspuls, samtidigt som vi har vårt eget hus 100 meter bort. Vi är inte beroende av t-bana, bussar eller rulltrappor. Det är en tjusning att ha pulsen runt hörnet men vi kan dra oss tillbaka.

– Våra barn och alla våra vänner och bekanta tyckte det var otroligt spännande. När vi hade julfirande med alla nära släktingar på herrgården så var det magiskt. Det var egentligen inte en lång livsdröm, utan ni ville göra något tillsammans och då var det här med herrgård något vi tänkte på, säger Eva.

– Jag har varit ekonomichef/business controller på ett investment bolag där vi bland annat ägde hotell, och det var väldigt fascinerande tyckte jag. Verksamheten var glad, lite fest och lite glamour. Alla är glada. Det är ju inte som att jobba på ett sjukhus, alla våra gäster är glada när de kommer, de som kommer till oss gör det för att de vill vara här hos oss. Det är alltid en glad och positiv stämning. Det kan vara bröllop eller något annat att fira. Det är också lätt för personalen att vara glad och trevlig i den här miljön.

Var ni alltid överens?

– Ja vi har nog varit generellt sätt överens. Det var ju också viktigt med det privata boendet. Det bidrog också till att vi fastnade här. Vår privata bostad ligger 100 meter härifrån så vi kan alltid gå över till herrgården oavsett tidpunkt.

– Om man överdriver lite så är det nog så att Pelle gasar och jag bromsar, säger Eva. Jag hade aldrig gjort det här själv, men tillsammans är vi en riktigt bra kombo.

– Det är viktigt med en ekonomichef som har koll på läget, det gör mig trygg, fyller Pelle i. Jag har alltid haft starka ekonomichefer med stort integritet när jag tidigare haft vd-jobb. Det är viktigt för mig att ha koll på ekonomin.

Vad var svårast?

– Efter 2,5 år har vi fler vänner här                                                                    än vad vi hade i Stockholm efter ett helt liv där

Pelle skrattar glatt och säger

– Efter 2,5 år har vi fler vänner här än vad vi hade i Stockholm efter ett helt liv där. Jag har bott i Stockholm sedan 1983 och Eva i hela sitt liv. I Stockholm är alla så upptagna. Ingen har tid att ens gå ut och ta en öl. Här är det inte så, här har man mer tid och här vill man träffas och umgås.

– Det var ett stort beslut, säger Eva. Men vi hade tänkt på det så mycket. Det var ju inte ett infall utan vi hade underbyggt och utvärderat olika alternativ. Och varit på många, många studiebesök.

– Svårast var nog att få till ett avtal, vi tyckte mäklaren var tafflig. Vi fick ta in egna advokater och göra ett eget avtal, säger Pelle. När vi kände att mäklaren inte var professionell så blev vi lite osäkra, det var nog det svåraste. Vi blev osäkra. och säljaren hade bråttom.

Ägare – inte bara chef

Både Pelle och Eva har varit chefer förut. Nu är det en skillnad att också vara ägare och inte bara anställd chef.

– Varje beslut känns i den egna plånboken. Rollen blir annorlunda när man är ägare och chef. Men det är i huvudsak positivt. Vi blir respekterade inte bara som chefer utan att alla vet att vi vill att verksamheten går bra, och det gör personalen också. Jag tror personalen gillar det, säger Pelle.

– Roligast är att herrgården och vårt erbjudande blivit så populärt i närområdet. Det har gått väldigt fort. Vi har styrt herrgården till att bli lite mer folklig och inte så förnäm och fin, och vi har alla fall dubblat antalet gäster, skrattar han vidare.

– Vi har blivit extremt väl mottagna, säger Eva. Vi har fått positiva recensioner i media också, och vi kallar oss Händelsernas Herrgård.

Händelsernas herrgård, hur kom ni fram till det? Var det med från början eller kom det på vägen?

– Nej det var med från början – vill ville skapa ett brus, fortsätter hon. Vi vill sticka ut. Och vi gillar det själva, fester med tema till exempel. Men här har också funnit så många historiska händelser så vi tyckte detta passade bra med Händelsernas Herrgård. Både historiskt och nutida.

– Och ibland kommer någon på en fest hos oss, som driver ett företag i närheten som också lägger konferenser hos oss, och till och med bröllop, fyller Pelle i. Sånt är kul! Vi har alltid satsat på återkommande gäster. Det är ringar på vattnet, det har spridit sig. Det är det som är succén!

Vad har inte fungerat? Är det något som gjort er besvikna?

Pelle berättar: – Vi har velat ha en väldigt bra relation med personalen. Men tyvärr hade en medarbetare vid ett tillfälle fått ett annat jobb, och vi bad personen stanna kvar och gav en liten årsbonus. Tyvärr upptäckte vi att den här personen hade tagit pengar ur kassan en söndag. Då blev vi väldigt besvikna och ledsna. Det är det största bakslaget, det var någon vi gillade och vi hade försökt att vara justa. Det var ett bakslag och en konsekvens är att vi nu är kontantfria.  Vi vill aldrig vara med om det här igen.

Har de gjort rätt val?

Hur känns det då idag, har ni gjort rätt val? Har det påverkar er i själ och hjärta?

Ingen tvekan alls – båda svarar omedelbart ja.

– Jag får kickar av att folk berömmer vår personal, och att vi får beröm. Det gör oss glada, säger Pelle.

– Ja absolut, vi är så glada att slippa t-bana och trängsel, jag tyckte det var gräsligt ibland säger Eva

– Jag reser hellre till mina styrelseuppdrag i Stockholm härifrån än jag åker t-bana och buss i Stockholm, med alla förseningar man inte kan förutse, säger Pelle, det är en stor frihet här att allt är så enkelt och nära. Här tar det aldrig med än 20 min att uträtta ett ärende, och man kan alltid parkera enkelt och utan att betala. Det är så mycket mera effektivt och då kan man också koppla av mer effektivt.

– Det som jag tycker är en jättepositiv förändring för mig är att jag bestämmer själv när jag ska jobba, säger Eva. Nu har jag mycket att göra, men jag kan styra min tid själv. Jag jobbar ju med ekonomin och behöver inte vara schemalagd på herrgården. Jag kan till exempel åka och handla mitt på dagen och jobba lite senare på kvällen.

– Jag kan styra min tid genom att till exempel inte vara schemalagd, säger Pelle, det kostar såklart att ta in någon annan men jag kan bestämma själv. Jag kan schemalägga mig själv och vara mycket nöjd med det.

Så har de då fått tid över till nya fritidsintressen eller utvecklat något nytt intresse i och med den friare tidsplaneringen?

– Vi har nog mindre egen tid nu men vårt nya fritidintresse är att vara närvarande på herrgården, menar Pelle.

.Då går vi in och är värdpar och umgås med gästerna och personalen. Tjusningen är att det är mellan högt och lågt, vi kan stå i disken eller bära väskor. Det är också kul. Vi hjälper ju till med allt som behövs, när det behövs.

– För mig är det viktigt att maskineriet fungerar, jag vill inte sitta på kontoret och vara chef, fortsätter han.

– Just det här att gå in på herrgården en kväll när det kommer gäster och bara vara social och umgås med gästerna – det är verkligen jättekul, säger båda. Det är vårt nya fritidsintresse. Vi skapar ju också många aktiviteter och arrangemang, till exempel gästspel av Tareq Taylor eller Näringslivsfrukost.

Trots att ni inte har rötter i bygden har ni blivit fantastiskt väl mottagna. Vad är receptet på det?

– Vi engagerar oss lokalt, vi gör många aktiviteter, vi tar socialt ansvar och vi vill verkligen verka här. Vi blir hembjudna till vänner och vi känner oss väldigt uppskattade för det jobb vi gör här också, säger Eva.

Pelle och Eva har också engagerat sig i en hotell- och restaurangskola i Burkina Faso.

– Vi hjälper dem med pengar för att utveckla verksamheten. Vi har bland annat gjort en välgörenhetsloppis här för dem. Vid julborden skänkte vi också 10 sek per kuvertavgift till dem, berättar Pelle.

Hur håller ni kontakten med gamla vänner i Stockholm?

– Jo de kommer hit förstås! Men vi åker också till Stockholm i samband med mina styrelsemöten (Pelle har fler externa styrelseuppdrag), berättar Pelle. Men vi åker mer sällan än vi trodde från början. Vi känner helt enkelt inte det behovet. Vi har så mycket kul här, Näringslivsgalorna i Ljungby och Värnamo till exempel.

– Vi kanske inte känner alla, men många känner igen oss, säger Eva. Folk hälsar och visar intresse, och det ger en bra känsla genom alla positiva kommentarer. Självklart har det blivit så mycket lättare då vi driver en öppen verksamhet, det hade ju inte blivit samma sak om vi drivit en verkstad till exempel. Men kanske om vi haft en annan verksamhet som också är öppen, en inredningsbutik eller en frisörsalong.

Har ni gjort några misstag?

– Ja vi skulle nog renoverat en del i maskinparken snabbare, men vi behövde ju lite tid att se behoven, säger Eva. Men nu är vi så klart varmare i kläderna. Kostnaderna drog iväg lite i början men nu har vi mycket bättre koll på personalplanering, renoveringar och marknadsföring. Vi har ju ganska små marginaler, så det gäller att ha koll.

Vad är det bästa med ert nuvarande liv?

– Jo det är den snabba responsen på allt vi gör, att vi får så mycket tillbaka, säger Pelle. Det gäller både professionellt och privat, det är ingen skillnad. Värdet ligger i det positiva gensvaret, och gränsen mellan arbete och fritid är utsuddad, även i rollen.

– Friheten i arbetet och mötet med gästerna, att jag kan styra mitt liv själv, lägger Eva till.

Vad tänker ni kring framtiden?

– Det här är det liv vi vill leva nu, men det här är en investering för oss. Vi njuter av det här livet, men vårt mål är att inte behöva jobba mer när vi säljer herrgården. Då vill vi vara helt lediga och kanske driva ett lunchcafé, skrattar Pelle.

– Men vi vet inte var vi hamnar, säger Eva, men troligen inte tillbaka till Stockholm, men stannar vi i Sverige blir det sydöstra Sverige och blir det utomlands blir det Spanien.

Har i några tips till någon annan som vill byta liv i er ålder, det vill säga efter 50?

– Ja vi gjorde väldigt mycket research, säger Eva, gör din läxa. Det räcker inte att vara modig, man måste sätta sig in i vad man tänker göra. Oavsett vad det är, titta på hur andra gjort. Lär av det.

– Och nästa tips är att prata, prata väldigt noga ”internt” så att man är överens om tidshorisont, och hur planen ska ske. Man måste ju också orka hela vägen så det är viktigt att ha en plan. Allt går inte så fort som man tror alla gånger.

– Vill man driva en Bed & Breakfast ska man tänka igenom att man verkligen vill fixa frukost varande dag? Är verksamheten liten är det ju troligen det som krävs rent ekonomiskt. Tänkt igen om du/ni behöver vara i driften precis jämt, det kan bli en belastning och inte så gulligt som man tror, fyller Pelle i.

-Men om man vill byta liv, så gör det när ni bestämt er. Dra inte ut på det.

– Ta steget när man hittat det man vill göra, tveka inte, kör rakt fram. Börjar man svaja där så sänder det en signal utåt också. Tillsammans orkar man, och det är viktigt att inte dra ut på det, fortsätter han.

Hur är det att jobba ihop, det har ni ju inte gjort förut?

– Vi har ju olika roller i driften av herrgården, jag är ju mycket mer i driften och Eva sköter ju ekonomin. Så det fungerar väldigt bra, vi trampar väldigt sällan varandra på tårna.

De är en mycket stark enhet Pelle och Eva. De har tagit över en herrgård, det är inte en herrgård som tagit över deras liv. De är stolta tillsammans över det de gör, och det gemensamma arbetet med att utveckla och förädla inte bara herrgården utan också relationen. Det märks tydligt att båda är helt förankrade i sitt nya liv, de spelar inte några roller utan är sig själva fullt ut. Skillnaden i arbete och fritid är utsuddad, istället har de en helt ny livsstil.

Följande länkar är inte sponsrade utan lämnas för inspiration:

http://toftaholm.se

https://golfkartan.se/Ljungby/Vittaryd/

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng