Snart är det jul igen

Snart är det jul igen!

Jag tror att många ser fram emot julen. Jag tror att nästan lika många redan har börjat gruva sig för hur det ska bli i år. Få helger i Sverige är så förknippade med gemenskap, värme, god mat och fina paket som julen. Men alla passar inte in i den normen och når inte upp till den sociala standarden. De känner sig mer eller mindre misslyckade inför både sig själva och inför andra.

Jag har upplevt både och faktiskt. Barndomens jular på 70-talet i Norrland firades traditionsenligt och strikt nationalromantiskt med röd tomte och grön naturgran. När jag var 25 år träffade jag Anna. Vi gifte oss och vi gillade att resa. Vartannat år firade vi med någon av våra familjer och vartannat år reste vi som regel till New York, Paris eller Barcelona, där vi bodde bra och åt rejält gott. Efter att delat allt i livet i 18 år skildes våra vägar. Första året som frånskild firade jag med mina föräldrar, syrran, hennes man och barn. Andra året bestämde jag mig för att fira julafton och juldagen solo på mitt lantställe på Värmdö. Ju närmare julen kom det året, ju deppigare kändes den självvalda idén. Jag träffade min libanesiska granne några dagar innan jul, som på grund av sitt jobb och att familjen åkt till Libanon över helgerna, skulle sitta ensam i stan på julafton. Jag erbjöd henne att komma ut till mig på landet om hon ville. Döm av min förvåning när hon gjorde det. Vi åt och drack gott tillsammans, pratade om livet och värmde oss framför brasan. På juldagen åkte hon in till stan och jobbade. Något halvår senare bjöd hon mig på libanesisk middag inne i stan. Det händer att hon vaktar min hund om jag åker bort. Vi ses inte så ofta, men vi har blivit mycket goda vänner.

I år ska jag fira jul med min systers familj här i Stockholm. Var min libanesiska granne firar jul vet jag inte. Men stöter jag på henne dagarna innan jul kommer jag att erbjuda henne att fira med oss, om hon inte har något bättre för sig. Jag tror det är viktigt att vi i vår tid vågar öppna upp för nya former av firande och i andra konstellationer än de gamla – speciellt i juletid.

Vårda julens kärnvärden. Ring upp en kompis du inte pratat med på länge. Skänk en slant till Stadsmissionen om du kan. Och glöm inte bort att ge frön till småfåglarna. Ingen borde behöva frysa, gå hungrig eller känna sig ensam när det är jul.

– Mathias Dahlgren

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng