Sluta drick defekta viner!

Korkek – inte alltid bäst?
BIld av maja7777 från Pixabay

I juni var jag på en restaurang i Madrid och hade beställt in en flaska vin från Ribera del Duero. Som sig bör öppnas flaskan vid bordet och servitören häller upp ett smakprov. Jag doftar, och ops – kork. Jag säger vänligt, men bestämt; ”I am sorry, but this wine is corked”. Servitören tar mitt glas och kollar väldigt noga och konstaterar; ”No, no cork”.

Tyvärr så är defekter i vin något vi har lärt oss att leva med och för den insatte och vana vindrickaren, så är det kanske inte heller ett problem, då man bara byter ut den defekta flaskan. För folk i allmänhet, så ter sig verkligheten lite annorlunda, då man helt enkelt inte vet att flaskan man inte gillar faktisk är defekt.

Naturkorken är den största boven i hela vinbranschen. En vedertagen uppskattning är att ca 5% av alla viner som är försluta med naturkork har någon form av defekt orsakat av korken. Det innebär var tjugonde flaska. Inget annat livsmedel hade någonsin blivit kommersiellt lanserat med sådana odds. Men folk älskar naturkorken och hittills har alla försök på att introducera en annan förslutning i stor skala misslyckats. I synnerhet för de viner vi kallar kvalitetsviner.

BIld av maja7777 från Pixabay

På Systembolaget är man också väl medveten om problemet med korkskadade viner, så det är bara att lämna tillbaka flaskan, så får du antingen en ny flaska eller pengarna tillbaka. Enligt Systembolagets egen statistik så klagar kunderna på ca 2 promille av vinerna med naturkork, så uppenbarligen dricks det mesta trots defekten. Många konsumenter vet helt enkelt inte att vinet inte skall smaka så där. Är det ett vin man inte känner till sedan tidigare, så tycker man inte om det och köper det inte igen.

Den vanligaste defekten som korken orsakar är det som vi kallar korkdefekt. Det är mögelsporer som finns i korkekens bark som korktillverkaren inte lyckats torka bort innan själva korken stansas ut. Mögelsporerna reagerar med vinet och ger en unken doft av blöt jordkällare, blöt wellpapp eller möglig källare. I smaken så tappar vinet sin fruktighet och en torr beska dominerar. Problemet försvinner heller inte vid kokning, så korkdefekta viner är inte bra för matlagning heller.

Om korken inte håller helt tätt så kommer luft in i flaskan och vinet oxiderar.

Därför är det bra att viner med naturkork ligger ner, så korken hålls blöt och uppsvälld. Om flaskan står upprätt för länge finns risken att korken torkar och drar ihop sig. Oxidation känner du igen på doften av äppelskrutt, nagellackborttagningsmedel, salubrin och till slut vinäger. Oxiderade viner går det bra att använda i matlagningen då ämnena är lättflyktiga och kokar bort.

En del korkar steriliseras och bleks med en process som använder klor. Då finns en risk att klor kan fastna i små sprickor i korkens undersida som sedan kommer i kontakt med vinet. Klor reagerar med alkoholen och bildar ett ämne som kallas TCA, Trikloranisol. Vinet får en doft av simbassäng eller äggkartong / papp. Smaken blir torr och besk och vinets fruktighet försvinner.

Hur kommer det sig då att vi fortfarande använder naturkork i så stor utsträckning när så mycket kan gå fel? Svaret är helt enkelt konsumenten. Vindrickare gillar naturkork, den känns exklusiv, traditionell och naturvänlig. Vetenskapliga tester som har gjorts med olika alternativa förslutningar kontra naturkork på samma vin, som står bredvid varandra på hyllan, visar att så många som 80% väljer vinet med naturkorken. Så länge konsumentens beteende är så här, så kommer producenterna att fortsätta med naturkorkar.

McManis Viognier med skruvkapsyl, Pazo do Mar Treixadura med syntetkork, Ojai Vineyards Pinot Noir med Diam-kork och Brezza Langhe Nebbiolo med Vinolock.

Den säkraste förslutningen är skruvkapsyl i aluminium. Den påverkar inte vinets doft eller smak samt håller tätt även om flaskan står upprätt. Syntetkorkar blir allt vanligare på lite enklare viner som inte är tänkta för lång lagring. Syntetkorkarna görs av petroleumsprodukter vilket inte är optimalt då alkohol är ett lösningsmedel och skulle kunna frigöra andra ämnen från plasten som syntetkorken är gjord av. Vinolock är en annan förträfflig förslutning som inte häller påverkar vinets doft eller smak. Det är en glaskork som passar i flaskhalsen och försluter tätt med en silikonpackning som inte kommer i kontakt med vinet. Det är en ganska dyr lösning för producenten och urvalet av flaskor som det fungerar på är begränsat. Det senaste som blir mer och mer vanligt är Diam-korkar, som görs av söndersmulade naturkorkar. Korksmulorna behandlas i en patenterad koldioxidprocess som tar bort alla mögelsporer. Sedan sugs korksmulorna samman under vakuum till en kork. Bindemedlet som används är vax, vilket gör Diam-korken till en naturlig produkt. Det finns även andra varumärken som använder samma teknik.

Avslutningsvis vill jag uppmana er att vara kritiska när ni provar vin. Känns vinet unket, jordigt, volatilt, äppelskruttigt, jästigt, surt, kemiskt eller bara uselt, så finns det en stor risk för att just den flaskan ni har köpt är dålig. Gå tillbaka till Systembolaget med den, byt till en ny och ge vinet en andra chans. Du kan belönas med en mycket positiv överraskning…

Här kommer några tips på goda viner i Systembolagets sortiment förslutna med skruvkapsyl, väl värda att testa. Dessutom med riktiga bra odds mot defekter!

92413 Scotchmans Hill Swan Bay Chardonnay 2017, Geelong, Australien kr. 145:-

Stor fruktig doft av vita persikor, ananas och citruszest, lätt rostad ton av ekfat. Smaken är frisk och fruktig med inslag av tropisk frukt, nötter och brynt smör.

92135 Felton Road Block 2 Chardonnay 2017, Central Otago, Nya Zeeland kr. 399:-

Inbjudande ren balanserad doft av äpple, citrus, persikor, kallt smör och valnötter. Smaken är frisk och livlig med en läcker mineralsälta i eftersmaken. I mellanregistret kommer gul stenfrukt och citrus fram.

70143 Domaine Gayda T’Air d’Oc Syrah 2018, Languedoc, Frankrike kr. 129:-

Svarta bär och vildhallon, lakrits och sen fin stenighet avslutas med plommon och en lätt pepprighet. Smaken fokuserad och tight, frukt, syra och balanserad struktur inger en pendlande känsla mellan inställsamt och stramt.

75092 Feiler-Artinger Blaufränkisch 2016, Burgenland, Österrike kr. 179:-

Inbjudande doft av mullbär, björnbär och blåbär med en subtil kryddighet. Mörkfruktigt, elegant och lätt kryddigt vin med mogna tanniner.

Lasse Solum

VD, Divine AB

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng