
Roscofflök med dragon- smör och citron
Roscofflöken, som ibland kallas för de gula lökarnas Rolls-Royce, kommer ursprungligen från kommunen Roscoff i franska Bretagne. Löken är högt värderad för sin vackra svagt rosa färg och sin milda och lite söta smak. Perfekt till en fransk löksoppa!
TIPS
Dryck
Grönt kokosvatten
Manzanillasherry
TIPS
Lökar
Rödlök, silverlök, stor schalottenlök och stor purjolök är också goda att baka hela och servera på liknande sätt som roscofflöken. Purjolöken och schalottenlök kan inte snittas på samma sätt som roscofflök. Snitta purjolök på längden och gör ett mindre kryss i schalottenlök.
Du behöver
aluminiumfolie
bakplåtspapper
Ingredienser till 4 smakprover
2 roscofflökar eller annan god lök
Dragonsmör, 1 sats
50 g färska dragonblad
50 g rumstempererat smör
salt
Till servering
25 g dragonsmör (se ovan)
1 litet knippe färska dragonblad
1 litet knippe färska fänkålsdill
1 ekologisk citron
2 msk varmt brynt smör (se sidan 282 i boken)
en nypa nymalda fänkålsfrön
flingsalt
nymalda svartpeppar
en nypa purjolöksaska (se sidan 301 i boken)
Metod
Börja med att göra dragonsmöret eftersom det måste hinna bli fryst. Finhacka dragonbladen och mixa dem med smöret till ett grönt smör. Smaka av med salt. Forma till en rulle i bakplåtspapper och frys in. Värm ugnen till 175 grader. Skär ett djupt kryss i de oskalade lökarna med en vass kniv – snitten ska gå ända ner till roten men inte helt igenom. Lägg lökarna i varsitt foliepaket och baka i ugnen tills löken under skalet är mjuk – det tar 60-75 minuter beroende på storlek och sort. När du sticker i lökarna ska det bara vara ytterst lite motstånd kvar. Låt svalna något.
Servering
Ta ut lökarna ur foliepaketen och lägg dem på en tallrik så att de öppnar sig naturligt. Riv lite av de frysta smöret fint i öppningarna och lägg i dragonblad och fänkålsdill. Krydda med flingsalt och nymalda fänkålsfrön. Raspa lite citronskal över lökarna och ringla till sist över brynt smör. Toppa med purjolöksaska och servera direkt.
Receptet kommer från boken
Mathias Dahlgren, Rutabaga – Med fokus på Mat
Utgivare: Bonnier Fakta