Mathias utvalda recept för SilverSociety

Foto: Lennart Weibull

Roscofflök med dragon- smör och citron

Roscofflöken, som ibland kallas för de gula lökarnas Rolls-Royce, kommer ursprungligen från kommunen Roscoff i franska Bretagne. Löken är högt värderad för sin vackra svagt rosa färg och sin milda och lite söta smak. Perfekt till en fransk löksoppa!

TIPS
Dryck
Grönt kokosvatten
Manzanillasherry

TIPS
Lökar 

Rödlök, silverlök, stor schalottenlök och stor purjolök är också goda att baka hela och servera på liknande sätt som roscofflöken. Purjolöken och schalottenlök kan inte snittas på samma sätt som roscofflök. Snitta purjolök på längden och gör ett mindre kryss i schalottenlök.


Du behöver 

aluminiumfolie
bakplåtspapper

Ingredienser till 4 smakprover
2 roscofflökar eller annan god lök

Dragonsmör, 1 sats
50 g färska dragonblad
50 g rumstempererat smör
salt

Till servering
25 g dragonsmör (se ovan)
1 litet knippe färska dragonblad
1 litet knippe färska fänkålsdill
1 ekologisk citron
2 msk varmt brynt smör (se sidan 282 i boken)
en nypa nymalda fänkålsfrön
flingsalt
nymalda svartpeppar
en nypa purjolöksaska (se sidan 301 i boken)

Metod
Börja med att göra dragonsmöret eftersom det måste hinna bli fryst. Finhacka dragonbladen och mixa dem med smöret till ett grönt smör. Smaka av med salt. Forma till en rulle i bakplåtspapper och frys in. Värm ugnen till 175 grader. Skär ett djupt kryss i de oskalade lökarna med en vass kniv – snitten ska gå ända ner till roten men inte helt igenom. Lägg lökarna i varsitt foliepaket och baka i ugnen tills löken under skalet är mjuk – det tar 60-75 minuter beroende på storlek och sort. När du sticker i lökarna ska det bara vara ytterst lite motstånd kvar. Låt svalna något.

Servering
Ta ut lökarna ur foliepaketen och lägg dem på en tallrik så att de öppnar sig naturligt. Riv lite av de frysta smöret fint i öppningarna och lägg i dragonblad och fänkålsdill. Krydda med flingsalt och nymalda fänkålsfrön. Raspa lite citronskal över lökarna och ringla till sist över brynt smör. Toppa med purjolöksaska och servera direkt.

Receptet kommer från boken
Mathias Dahlgren, Rutabaga – Med fokus på Mat
Utgivare: Bonnier Fakta

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid

Mer inom samma ämne…

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng