Promenader – underbart i alla väder och corona-säkert! Läs fina tips från vår skribent och läsare Anna Borné Minberger

Jag älskar att promenera! Det har jag alltid gjort, när jag tänker efter. Men nu har jag tagit det till en helt annan nivå. Förmodligen beror det på två saker; jag har mer tid till mitt förfogande och min ständiga nyfikenhet sträcker sig till andra områden än tidigare. Kanske är det en åldersfråga? Plötsligt undrar jag vad det är för fåglar jag hör, och vilken sorts träd jag ser. På samma tema vill jag se nya områden och upptäcka nya gator i mitt närområde. Och i mitt fall är det Stockholm med förorter.

Litet hus i skogen, Ekhagen, Norra Djurgården

För att få lite inspiration till nya promenader letade jag på nätet och hittade det eminenta ”Gångstråk” (www.stockholm.se/gangstrak). Gångstråk är ett samarbetsprojekt mellan Mäster Olofsgården och Stockholms stad, och omfattar över 20 långpromenader i Stockholmsområdet. Samtliga startar inom en radie av 10 – 20 km utanför Stockholms innerstad och avslutas i Gamla stan. Mina första långa promenader på nya geografiska områden plockade jag därifrån. I början följde jag Gångstråks-kartan slaviskt. 

Efter att ha gått närmare 50 mil(!) inom loppet av några få månader, har jag promenerat genom områden jag aldrig tidigare besökt. Stockholm är fantastiskt vackert – det visste jag innan. Men att det finns så många naturområden, så långa fina promenadsträckor längs vatten, genom skogar och bostadsområden hade jag ingen aning om. Innan mina 50 mil. Gångstråken på nätet inspirerar fortfarande, men jag har släppt kartan. När jag är ute och går ser jag broar och promenadvägar som jag blir nyfiken på och då får jag idéer till nya promenader. 

Marie-Louise har bett mig tipsa om några av favoriterna hittills. Eftersom vi befinner oss i vackra juni månad fokuserar jag på promenadvägar som ”inte sandas på vintern”. 

Min första aha-upplevelse: allt är närmre än du tror. Min andra: ha alltid dricka med dig. Och nu till tipsen:

Finfin promenadväg, Norra Djurgården

Näsby Park – Stockholm City (15-20 km)

Från Näsby Park kan man gå längs Stora och Lilla Värtan på fina promenadvägar hela vägen till Stocksundsbron. Man spar lite på benen om man går direkt från Näsby Park till Näsby Allé och Näsbyviken, innan man går ut längs vattnet.  Sedan är det bara att trampa på förbi Lahäll, Djursholm och Stocksund. 

När du väl promenerat över Stocksundsbron och är framme vid Ålkistan finns flera fina alternativ: att hålla till vänster och gå igenom Ekhagen och norra Djurgården, att ta till höger och gå längs Brunnsviken (på Bergianska-sidan eller genom Hagaparken) eller så tar man vägen som går genom campus på Stockholms Universitet. Just på Djurgården, Haga och runt Brunnsviken har jag promenerat mycket under åren. Men Ekhagen var helt nytt för mig. Fantastiskt vacker ekskog med uppbetad ängsmark, som en påminnelse från forna tider då kungens får gick här. (Och kanske fortfarande gör, vad vet jag…?)

I harmoni med djur och natur, Norra Djurgården

Till Näsby Park tar man sig enklast med Roslagsbanan.

Hässelby Strand – Stockholm City (ca 20 km)

Från tunnelbanestationen Hässelby Strand är det inte många steg till Mälaren. Väl där tar du till vänster och går längs vattnet i stort sett hela vägen in till stan. Fina promenadvägar hela vägen, förbi Blackeberg och Södra Ängby, genom Judarskogens naturreservat, vidare förbi Nockeby, Smedslätten, Ålsten, Äppelviken. 

När du kommit så långt kan du välja mellan Alviksbron som tar dig till Stora Essingen och därifrån vandra vidare mot stan via Lilla Essingen, alternativt ta Tranebergsbron och hamna i Kristineberg och Fredhäll. Längs promenaden finns det gott om både badplatser och fina ställen att rasta på. 

Om du väljer att gå via Stora Essingen kan du passa på – om fötterna håller – att ta ett litet varv kring ön. Man kommer inte ner till vattnet på särskilt många platser, men husen är vackra och det är sällan man har vägarna förbi såvida man inte bor där. Jag gick där så sent som i början av juni och med alla blommor och all grönska så var det fantastiskt fint! Det känns som en egen liten by, bara ett stenkast från stan.

Edsviken runt (drygt 20 km)

Mmmmmm alldeles intill vattnet, Edsviken runt

Den här promenaden kan man starta vid Bergshamras tunnelbanestation och ta sikte på Ulriksdal Slottspark – det ligger inte långt bort. Där går man förbi både det vackra slottet och det trevliga slottscaféet för att sedan fortsätta förbi Kaninholmen, genom Tegelhagens naturområde och strandpromenad, förbi småbåtshamnar och så småningom utkanten av Sollentuna. Längst inne i viken ligger Edsberg.  Även på den andra sidan (på hemvägen) går man långa stycken längs viken, men också genom bostadsområden med kanonfina hus i Danderyd. På slutet kan man gena in mot Danderyds Sjukhus T-banestation, eller välja att gå runt hela udden innan man går upp och tillbaka ungefär vid Stocksundsbron, till samma tunnelbanestation.

Ulriksdals slott Edsviken runt

Av alla mina promenader är området kring Ulriksdal ett av de som överraskat mig mest. Min tidigare – felaktiga – uppfattning var att Ulriksdal ”bara” bestod av slottet, Confidencen och värdshuset. Men nu har jag upptäckt det trevliga slottscaféet med stor uteplats bland ekar med utsikt över både slottet och parken, den fantastiska slottsträdgården (och då tänker jag på Rappnes handelsträdgård), Överjärva gård (som jag egentligen kom förbi vid ett annat promenadtillfälle då jag gick hemåt från Akalla. Den härliga promenaden kan jag berätta mer om vid annat tillfälle.) 

Annas bästa Tips!

  • Nyttan av bra och sköna skor kan inte underskattas! (Jag fick tips om skomärket Hoka One One, som bygger på övertygelsen att ”more is more”. Fötterna är skönt inbäddade och man studsar fram! Inte ett skavsår i sikte så här långt.)
  • Ryggsäck är bra. För dricka, solkräm, extra tröja…
  • Ingen smörgås är godare än den du packar med dig. Men det finns nästan alltid ställen på vägen där man kan ta en skön rast och köpa lite mat, om man föredrar det.
  • Var inte för snål med korta pauser på vägen. Var 5e kilometer, eller en gång i timmen kan vara lagom – men det känner man såklart bäst själv.

Av Anna Borné Minberger

Skribent, läsare och promenadfantast

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng