
Mitt jobb är inte som många andras. Jag kom att tänka på det här om dagen när vi satt i vårt konferensrum klockan halv tio på morgonen och provade 28 viner från Kalifornien i prisklassen 399 till 1799. Vi behövde välja ut 12-15 viner att visa för Systembolagets inköpare som potentiella lanseringar i det tillfälliga sortimentet.
Om vinerna var goda? Ja alla var goda, men det är inte det som bedöms i en provning som denna. Här är frågan, är vinet druvtypiskt? Är det representativt för ursprunget? Är det ett bra köp? Bidrar det till att bredda Systembolagets sortiment? Vi lyckades efter ett par timmar välja ut vilka viner som vi tyckte hade de kriterier som krävdes.
En fråga jag ofta får är om ett vin är värt 1000 kronor och om det verkligen är tre gånger godare än ett vin för 330? Väl, är tryffel 200 gånger godare än champinjoner?
Det enkla svaret är att ett vin precis som andra produkter är värd det marknaden är beredd att betala. Ser vi till produktionskostnad så är priser upp mot 1000 kronor per flaska motiverade. Om producenten har låga skördeuttag och många arbetstimmar i vingården. Om all utrustning är av absolut högsta kvalitet. Om dom bara använder nya ekfat och vinet ligger längre än ett år, så man måste ha två hela skördar i källaren samtidigt (ett ekfat som rymmer 300 flaskor vin kostar ca 700 Euro). Men det går en gräns någonstans där priset inte längre kan motiveras av produktionskostnaderna, utan det är efterfrågan som är på tok större än tillgången och då blir det den som betalar mest som får köpa.
Nu när våren knackar på dörren och det börjar bli ljust på morgonen när man är ute med hunden, börjar tankarna gå mot sommaren och värmen. Jag kommer få en liten försmak på den om ett par veckor när vi, några stycken från jobbet, åker på vinresa till Kalifornien. Jag gillar verkligen Kalifornien, vinerna, maten och människorna. På den här resan skall vi besöka så många som möjligt av de producenter som vi jobbar med på den Svenska marknaden. I första hand prova deras viner från skörden 2018, som i de flesta fall inte är klara än, men kommer ge en tydlig indikation på vad vi kan förvänta oss i framtiden. Vi kommer börja i Napa den här gången, där de mest kända av Kaliforniens Cabernet Sauvignon-viner odlas. Vi råkar dessutom jobba med några av de absolut främsta, som t ex Harlan Estate och Colgin, det kommer bli lite som julafton för oss vinälskare…

Sedan åker vi över Mayacamasbergen och spenderar lite tid i Sonoma. Ett paradis för alla som gillar Pinot Noir och Chardonnay. Sonoma känns också betydligt mer lantligt och mindre kommersiellt än Napa. På väg mellan vingårdarna finns här fortfarande mycket frukt- och grönsaksodlingar, vilket det inte gör i Napa längre. Det skall bli riktigt kul att prova de nya vinerna från fat hos Ramey och Lynmar. Vi kommer också att ta oss tid att åka hela vägen upp till Fort Ross Seaview, där man står på 600 meters höjd, småfryser även fast det är slutet av mars, och ser ut över Stilla havet som slår in mot kusten.
Sedan går färden söderut, jag skall inte trötta ut er med alla detaljer, men vi stannar hos våra viktigaste producenter som är McManis i River Junction och Bogle i Clarksburg. Områden rätt nära Sacramento, huvudstaden i Kalifornien och även här vi hittar några av Kaliforniens äldsta vingårdar anlagda under guldrushens dagar på mitten av 1800-talet.
Vi avslutar resan i Santa Barbara County, som av många anses vara det mest spännande vindistriktet i Kalifornien just nu. Ute vid kusten i Sta. Rita Hills, svala vingårdar med Pinot Noir och Chardonnay, precis som i Sonoma. Och längre inåt land i Santa Ynez Valley odlas Syrah, Grenache och Viognier eftersom det är varmare där. Här vill jag passa på att poängtera den största skillnaden mellan Kalifornien och Europa när det gäller klimatzoner. I Europa kan vi i stort sätt säga att ju längre söderut, ju varmare är det, som t ex Andalucien i Spanien och ju längre norrut vi kommer ju svalare blir det, som t ex Rheingau i Tyskland. Och därför odlas Pedro Ximenez i Andalucien och Riesling i Rheingau. I Kalifornien är det närheten till Stilla havet som är den avgörande faktorn om en vingård är sval eller varm, sol finns det gott om i hela Kalifornien.

Jag tänkte avsluta den här första lilla krönikan med några tips från Systembolagets sortiment av Kaliforniska viner i lite olika prisklasser. Nästa gång tänkte jag skriva lite om det hetaste på Systembolaget just nu, ekologisk vinodling.
5497 Ojai Vineyards, Santa Barbara Pinot Noir 2016 kr. 299:-
Yppig, Pinot Noir-fruktig, med toner av körsbär och granatäpple. Elegant och medelfylligt med fin balanserad fruktsyra, komplext och finstämd och riktigt gott. Gillar du ankbröst, så har du vinet här.
79221 Bogle Vineyards, Clarksburg Cabernet Sauvignon 2016 kr. 209:-
Svart vinbärsfruktig, kryddig och med en tydlig ekfatston. Smakrikt och fylligt, med fin tanninstruktur och lång mångfasetterad eftersmak. Krångla inte till det, Steak frites fungerar utmärkt.
6520 McManis Family Vineyards, California Petite Sirah 2017 kr. 109:-
Generös fruktig doft med ton av blåbär och björnbär, fint integrerat ekarom med tonvikt på rostat kaffe och vanilj. Fyllig och fruktig smak, med fin balans och rikedom. Lång angenäm eftersmak. Ta fram grillen redan nu och smaksätt din Secreto Iberico med Hickory och honung.
Lasse Solum
VD Divine AB