Potatispuré med spenat, tryffel och brynt smör av Mathias Dahlgren


Potatispuré med spenat, tryffel och brynt smör

Tre bra potatissorter till puré är mandelpotatis, Andean Sunside och King Edward. Världens kanske mest berömda potatispuré skapades på 1980-talet av den franske trestjärnige kocken Joël Robuchon. Den innehöll två tredjedelar potatis och en tredjedel smör, så under 1990- och början på 2000-talet var potatispuré på restaurang en rejält smörstinn anrättning. Och visst kan det vara gott, men personligen tycker jag mer om när potatispurén är mer åt det gräddiga och mjölkiga hållet. Gräddmjölk, en klick smör, salt och lite riven muskotnöt, det är min melodi.

Ingredienser till 4 smakportioner
Potatispuré, 1 sats
500 g skalad potatis
1dl vispgrädde + 1 1/2 dl mjölk, 3%
25 g rumstempereradt smör
salt och nymald vitpeppar
muskotnöt

Till servering 
400 g potatispuré
2 dl lättvispad vispgrädde
100 g färsk spenat
4 msk varmt brynt smör ( se sidan 282 i boken)
20 g Gotlandstryffel
1 hel muskotnöt
olivolja till stekning
salt och nymald svartpeppar
flingsalt
purjolöksaska (se sidan 301 i boken)

Metod 
Koka potatisen till purén helt klar i osaltat vatten. Värm grädden och mjölken i en kastrull. Pressa ner den varma potatisen i en skål. Vänd in gräddmjölken lite i taget till önskad konsistens. Klicka i smöret och vänd in det i purén. Smaka av med salt, peppar och lite nyriven muskot.

Servering
Värm potatispurén om den är kall och vänd in hälften av den lättvispade grädden. Stek spenaten hastigt i en riktigt varm stekpanna med lite olivolja i. Salta och peppra. Stryk ut

Dragonsmör, 1 sats
50 g färska dragonblad
50 g rumstempererat smör
salt

Till servering
25 g dragonsmör (se ovan)
1 litet knippe färska dragonblad
1 litet knippe färska fänkålsdill
1 ekologisk citron
2 msk varmt brynt smör (se sidan 282 i boken)
en nypa nymalda fänkålsfrön
flingsalt
nymalda svartpeppar
en nypa purjolöksaska (se sidan 301 i boken)

Metod
Börja med att göra dragonsmöret eftersom det måste hinna bli fryst. Finhacka dragonbladen och mixa dem med smöret till ett grönt smör. Smaka av med salt. Forma till en rulle i bakplåtspapper och frys in. Värm ugnen till 175 grader. Skär ett djupt kryss i de oskalade lökarna med en vass kniv – snitten ska gå ända ner till roten men inte helt igenom. Lägg lökarna i varsitt foliepaket och baka i ugnen tills löken under skalet är mjuk – det tar 60-75 minuter beroende på storlek och sort. När du sticker i lökarna ska det bara vara ytterst lite motstånd kvar. Låt svalna något.

Servering
Ta ut lökarna ur foliepaketen och lägg dem på en tallrik så att de öppnar sig naturligt. Riv lite av de frysta smöret fint i öppningarna och lägg i dragonblad och fänkålsdill. Krydda med flingsalt och nymalda fänkålsfrön. Raspa lite citronskal över lökarna och ringla till sist över brynt smör. Toppa med purjolöksaska, riv över tryffel och krydda med flingsalt. Raspa till sist över lite muskot över tallriken, men ta absolut inte hela muskotnöten!

TIPS
Dryck
Rödbetsjuice med vanilj och citron (se sida 37 i boken)
Sval röd bourgogne

TIPS
Smaksätt purén
1. Vänd in rejält med hackad kruspersilja i färdig potatispuré, då får den en härlig grön och lite järnrik smak.
2. Vänd in fint skuren gräslök, dill eller annan färsk ört, brynt smör, raspat citronskal och nymald svartpeppar så får du en mer aromatisk puré.

TIPS
Köpa tryffel
På nätet:
www.gotlandstryffel.se
www.gourmetfoodstore.com

Receptet kommer från boken
Mathias Dahlgren, Rutabaga – Med fokus på Mat
Utgivare: Bonnier Fakta

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng