
Bönotto
Bönorna är jättegoda att äta som de är, men vill man toppa dem med till exempel färsk stekt svamp eller tryffel går det givetvis utmärkt!
TIPS
Dryck
Stilla vatten med en citronskiva
Meursault
Ingredienser till 4 smakportioner
200 g kokta små vita bönor (färdigköpta på burk)
2 finhackade schalottenlökar
4 dl torrt vitt vin
4 dl vispgrädde
50 g färskriven parmesan
en klick rumstempererat smör
olivolja
Metod
Värm lite olivolja i en kastrull och ”svetta” löken mjuk. Häll på vinet och koka ihop, reducera, tills nästan allt vin har kokat in i löken. Häll på grädden och reducera tills hälften av grädden återstår. Ta av kastrullen från värmen. Vispa in parmesanosten och vänd ner smöret. Smaka av med salt och peppar. Värm bönorna i kokande vatten, häll av vattnet och låt bönorna rinna av väl i ett durkslag. Vänd in de varma bönorna i parmesangrädden. Servera direkt.
TIPS
Byt ut
De vita bönorna mot andra färdigkokta baljväxter:
Gröna linser
Kidneybönor
Kikärtor
Stora vita bönor
Svarta bönor
Kokta makaroner fungerar också!
Receptet kommer från boken
Mathias Dahlgren, Rutabaga – Med fokus på Mat
Utgivare: Bonnier Fakta