Mango och mozzarella låter som en märkligare kombination än vad det är – de är verkligen grymt goda ihop. Originalet med tomat och mozzarella är ett möte mellan solmogna sötsyrliga tomater och salt mjölkig buffelmozzarella.
Jag använder helst svensk buffelmozzarella från Öja gård som ligger mellan Eskilstuna och Katrineholm. Gården drivs av Ebba och Gustaf vars cirka 120 vattenbufflar ger den goda mjölken till osten.
Fullt mogen pakistansk mango är en höjdare till det här receptet, men även den mexikanska champagnemangon tillhör mina absoluta favoritsorter. Champagnemangon heter egentligen Mango Ataulfo och är namngiven efter Ataulfo Morales Gordillo som var först med att odla den i Chiapas i Mexiko.
Rätten är kryddad med chili, koriander, lime, salt och salladslök. Smaker som är vanliga i både Mexiko och Pakistan.
Ingredienser till 4 smakportioner
2 mangor från Mexiko eller Pakistan, eller annan god mango
2 buffelmozzarella, gärna från Öja gård (à 80–100 g)
4 msk olivolja
½ röd chili (spansk peppar) 1 salladslök
1 litet knippe färsk koriander 1 ekologisk lime
salt och nymald svartpeppar flingsalt
Metod
Skala mangon med kniv. Skär sedan loss fruktköttet i bitar runt kärnan och lägg i en bunke. Skär mozzarellan i grova bitar och lägg dem i samma bunke. Häll på olivolja och krydda med salt och peppar. Blanda lätt och lägg upp i en eller flera skålar.
Skär chilin och salladslöken i tunna skivor och hacka koriandern grovt. Arrangera chili, salladslök och koriander på mangon och mozzarellan. Raspa till sist limeskal över alltihop och toppa med flingsalt. Klart att äta!
TIPS
Dryck
Morotsjuice (se sidan 40 i boken)
Amerikansk IPA
Receptet kommer från boken
Mathias Dahlgren, Rutabaga – Med fokus på Mat
Utgivare: Bonnier Fakta