Jag vet hur jag mår bra!

   

Pocket Shops vd Anna Borne Minberger berättar om hur hon finner sin livsbalans, hon ger oss aktuella boktips och berättar om sin karriär från sekreterarskolan till 17 år av vd-roller hon aldrig sökt.

Först och främst Anna, hur har din karriär sett ut?

– Jag blev vd för Pocket Shop våren 2013. Jag tillträdde på deltid då jag just då var ledig på halvtid tillsammans med min man och vi bodde i Monterey, Kalifornien. Jag ”pendlade” två veckor i taget under 19 månader. Om ni någonsin gör ett reportage om jetlag får ni gärna återkomma. Jag har många tips på det ämnet, skattar hon glatt.

– Mitt första vd jobb kom 2001 då jag blev vd på Piratförlaget och var där i fyra år, sedan till Bonnier Carlsen i 2-3 år, och sedan som vd för Bonniers alla allmänutgivande förlag fram till 2013.

Visste du att du ville jobba med böcker?

– Njae, jag hamnade först i kosmetikbranschen och framför allt i jobb som hade med marknadsföring och pr att göra. Jag har jobbat som marknadsförare och har aldrig haft som mål att bli vd, utan har alltid velat jobba med saker som är roliga. Att jobba med produkter jag tycker om och kan stå bakom, och det har alltid varit konsumentvaror med en tydlig slutkund. Böcker är en engagerande produkt och jag har alltid läst mycket ända sedan jag var liten.

– Efter gymnasiet åkte jag först om au-pair till Frankrike och lärde mig franska och gick sedan en internationell sekreterarskola. Sedan var det ett bananskal att jag kom att jobba med pr. Senare har jag läst in på vägen, tex RMI Bergs och IFL, men viktigast har varit att ha bra chefer.

– På vägen så förändras det när man blir vd och det bli mer ensamt, och jag har byggt upp med viktiga människor omkring mig, Medvetet eller omedvetet. Men jag har alltid hittat dem, både inom organisationen och utanför.

Nu har du jobbat med böcker i 17 år – hinner du med att läsa själv?

– Jag är periodare. Jag kan läsa fem böcker på en vecka, jag gör det mindre idag än för tio år sedan. Det är en kombination av att jag känner igen en del, och jag har lite kortare tid att vänta på att något ska bli bra.

Är det en yrkessjukdom?

-– Det vet jag inte. Allt går ju snabbare, jag känner så med film också. Så det är nog en kombination. Men allmänt sätt – lyfter det inte så är jag snabbare att välja bort. Men professionellt märker jag inte av det – de som jobbar med böcker är fantastiskt engagerade så det är nog mer min egen reflektion om mig själv.

Du leder att stort bolag i en bransch med mycket utmaningar och det har också kommit många nya sätt att köpa och läsa böcker – läsa på platta, lyssna eller köpa på nätet. Ni håller fast vid fysiska butiker och säljer inte på nätet? Pocket Shop har idag 25 butiker, både i Sverige och i flera andra länder, och försäljningen har ökat även i år.

Viktigast för mig är att människor läser – boken har alltid en framtid.

– Hur du väljer att konsumera innehållet är mindre viktigt. Anna fortsätter:

– Nätet har påverkat all fysisk handel kraftigt. Den traditionella bokhandeln har generellt haft relativt stora butiker i lägen såsom shoppingcentrum och ”high street” tidigare. Våra butiker snittade vid samma tidpunkt ungefär 55 kvm och vi var helt nischade på pocketböcker. Nu har vi kanske en snittyta på 65 kvm och säljer 75% pocketböcker och 25 % andra format och lite andra saker. Vi finns främst i reselägen, flygplatser och stora tågstationer. Kombinationen av att vara små, nischade och finnas i reselägen har gjort oss mindre sårbara i den stora förändring som pågår i branschen. Resenärerna ska sitta still en stund på sin resa, alternativt njuta av semester, så inköpstillfället är perfekt. Streaming och nätbokhandel är bra komplement. Det är också jättebra för nya konsumenter som inte läst tidigare men som börjar läsa genom att först lyssna.

Pocket Shop känns charmigt och personligt – vad gör ni för att hålla den tonen?

– Våra fyra pelare är rätt lägen, hur vi skyltar, sortiment och vår personal. Läget och personalen är det absolut viktigaste. Att hitta personer som är riktigt duktiga på böcker är inte så svårt, men att hitta bokälskare som också älskar att sälja är inte lika givet. Så vi tränar väldigt mycket på det. Vi har utbildning från i stort sett första dagen på jobbet och följer upp kontinuerligt med ”mystery shopping”, e-learning och annat. Vår personal vet också att de är extremt viktiga för hela vår affär. Jag får ofta höra att ”ni har så fantastisk personal” när jag berättar var jag jobbar. Det gör mig självklart både glad och stolt. Vår personal ska vara (och är!) kunnig och engagerad.

– Vi ser också en återgång till fysiska böcker, kanske vill vi lämna skärmarna ibland. Och framförallt ser vi det bland barnböcker där vi fortfarande vill sitta ned tillsammans med en bok.

Vd i jeans och sneakers – men inte alltid

Du klär dig ungdomligt och fritt – inte som typiska vd’ar – är det medvetet?

– Jag vet inte om det är medvetet, jag kan såklart ta på mig något annat om det krävs. Jag jobbar i bokbranschen och här ser man sällan slipsar och svarta kavajer. Här är det mer ledigt. Det är inget ”statement” från min sida, jag har ungefär samma kläder på jobbet som privat. Men jag kan såklart anpassa mig om det behövs. Jag är helt enkelt mer förtjust i byxor och ett tuffare stuk, snarare än kjol och klänning. Det är nog en del av min personlighet.

Dina fritidintressen – vad gör du för att koppla av?

– Jag umgås med mina vänner – det ger mig energi, och jag har slutat umgås med människor som inte ger energi, med ålderns rätt. Jag tränar mycket. Träningen gör så mycket bra för både kropp och knopp. Jag tycker om upplevelser, och det gör väl alla. Jag vet vad jag mår bra av, och ser till att göra det. Jag håller koll på utställningar, musik och olika kulturgrejer och jag gillar att resa.

-Jag tänker någon gång då och då på om jag är den person jag vill vara?

Vilka är dina personliga mål?

– Jag tänker någon gång då och då på om jag är den person jag vill vara? Jag tror mycket på att ”det blir som du vill”; för ganska många år sedan beslutade jag mig för att försöka bli mer positiv, och lära mig hantera negativa tankar. Mina mål handlar om hur jag mår bra och hur jag vill leva. Vid nyår brukar jag reflektera över hur året har varit och se om det är något jag vill ändra. Använder jag min tid rätt? Jag förundras över människor över 50 som inte reflekterar, men har större förståelse för att man kanske inte gör det när man är yngre…

Var är du just nu i ditt liv?

– Mina vänner säger att jag är duktig livsnjutare, och det är ju inte medfött. Det är en förvärvad kunskap som jag har nu. Det betyder inte att jag inte har svackor. Men jag gick en utbildning på IFL och på en föreläsning som hette Balans i livet och det inspirerade mig. Sedan har jag träffat människor som jag tagit hjälp av, och jag kanske förstått mina egna behov utan att alltid kunna formulera dem. Det har vuxit fram.

– En grundbult är att jag är ganska trygg i mig själv och därmed kan jag säga öppet när  jag inte kan eller förstår. Och att jag själv ansvarar för min hälsa och för mitt välbefinnande, jag blir nästan provocerad av människor som inte tar ansvar för sitt eget liv, avslutar denna livsnjutare med ett stort leende. Det märks att hon vet hur hon mår bra.

Så till sist – vilka är dina boktips just nu?

 • Ett litet liv av Hanya Yanagihara
  • Helt fantastisk och så välskriven, man både skrattar och gråter.
 • Den underjordiska järnvägen av Colson Whitehead
  • Fantastisk och prisbelönt, en fiktiv bok, men känns så nära
 • Hälsorevolutionen – vägen till en antiinflammatorisk livsstil av Maria Borelius
  • Så inspirerande, härligt brett tilltal, allmänbildande, nyfiken och ödmjuk
 • Factfulness av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund
  • I allt som händer i världen, så bra, fascinerande på så många sätt. Man lär sig massor och den är dessutom bra för att hantera allt som händer i världen.

Anna kommer att fortsätt att ge oss boktips här på SilverSociety under hösten. Vi hälsar henne varmt välkommen tillbaka!

Följande länkar är inte sponsrade utan lämnas som inspiration.

http://www.pocketshop.se

 

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng