Familjerätt – tänk efter före!

SilverSociety träffar Caroline Törnquist, familjerättsjurist på Nordea Private Banking. Man vet när man träffar en person med hög och stor kompetens – Caroline är verkligen en sådan person. Till min stora glädje kommer hon medverka här på SilverSociety med sina råd och tips om väldigt viktiga ämnen. Lär känna henne genom intervjun nedan!

Caroline Törnqvist, familjerättsjurist på Nordea Private Banking

Vad är det du gör på jobbet egentligen Caroline?

– Jag träffar våra kunder och hjälper till med olika familjejuridiska spörsmål. Testamente, samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev med mera. Jag jobbar väldigt mycket preventivt, det vill säga innan det har hänt någonting tråkigt som skilsmässa eller dödsfall. Jag får ta hand om våra kunder med viktiga saker inom familjejuridik, jag jobbar med den ekonomiska familjerättsjuridiken.

Hur länge har du jobbat på Nordea och har detta alltid varit ditt specialområde?

– Jag har varit här på Nordea i tretton år och ja, det kan man nog säga att detta alltid varit mitt område. Jag kom hit från en annan bank, Handelsbanken, där jag hade varit i 19 år. Och även där jobbade jag mycket med de här frågorna.

Hur började det hela?

– Det var en ren slump att jag började läsa juridik. Min mamma ville att vi barn skulle lära oss språk. Efter skolan bodde jag ett år i Madrid och sedan ett år i Paris. Efter det tyckte min mamma att jag skulle plugga på universitet, och helst Handels. Det hade jag inte betyg till, men mamma som var initiativrik sökte in till universitetet både för mig och min tvillingsyster och jag kom in på juridik i Stockholm. Jag kommer från södra Sverige så det var ju ganska kul att flytta till Stockholm. På den vägen är det.

Det var en ren slump att jag började läsa juridik

– När jag började på Juridikum var det en professor som berättade för oss nya studenter att ”ungefär 50 av er kommer ta examen och resten kommer sluta, speciellt ni kvinnor som kommer hinna gifta er innan”. Detta var 1980 och vi var nog cirka 350 i aulan. Det var en sådan dum och nedvärderande kommentar och jag bestämde mig för att i alla fall ta examen. Under andra året läste vi familjerätt och jag hade en väldigt inspirerande lärare som fångade mitt intresse.

Det här är ju mycket intressant Caroline – det är tre markerande händelser tidigt i livet. Först en handlingskraftig mamma som söker in till universitetet, nummer två är den inte så välkomnanden kommentaren och det tredje är ju en intressant och spännande lärare. Vi kan ju kanske alla tänka tillbaka på olika lärare som haft inflytande på vår egen utbildning och skolgång i olika stadier.

– Jag tror det är väldigt viktigt med lärare som brinner för sitt ämne, det skapar engagemang, säger Caroline.

– Jag har alltid jobbat i bank, både extra under studieåren, och därefter. Jag träffade sedan min dåvarande man och vi flyttade tillsammans till Skåne, och jag fick jobb på Handelsbanken. Jag hjälpte till att skriva alla dokument och min chef hade flera pärmar med mallar. Det tog jag efter! Senare flyttade vi tillbaka till Stockholm och jag sökte jobb på boutredningsavdelningen på Handelsbanken. På personalavdelningen sa man att jag inte kunde jobba halvtid vilket jag ville då, när våra barn var små. Jag fick i alla fall jobbet till slut och lärde mig väldigt mycket. Jag upptäckte att vi då alltid jobbade med frågorna efteratt någonting hade hänt, till exempel ett dödsfall i familjen. Jag insåg då hur viktigt det är att jobba preventivt, innan det händer. Det är avgörande att skriva viktiga dokument innan man går bort, för efteråt kan vi ju inte göra det… Senare fick jag jobb som bankjurist på Handelsbanken och arbetade än mer preventivt. Flera år därefter sökte jag jobb på Nordea Private Banking. Jag och en kollega till mig har sedan dess byggt upp den här tjänsten hos Nordea, hon har byggt upp Affärsjuridiken och jag har byggt upp Familjejuridiken. Idag är vi fem personer som jobbar med familjerätten.

Vad har präglat dig och vad har format dig till den du är idag?

– Jag är en av sex syskon, med samma mamma och pappa får man tillägga. Jag är både äldst och näst äldst då jag är enäggstvilling. Så hela mitt liv har jag blivit jämförd. Min tvillingsyster är min bästa vän såklart, och jag har väldigt god kontakt med alla mina syskon. Vi var en familj som både syntes och hördes i Malmö, det var ju inte så många som hade sex barn och mina föräldrar syntes i näringslivet, och vi hade ögonen på oss lite grann. Jag har fått prova på mycket, min mamma lät oss pröva alla sporter i princip, ja kanske inte fotboll. Jag är inte särskilt bra på något men har provat allt. (nåja – Caroline är väldigt bra i golf vet jag. Författarens anmärkning)

Så klart har allt detta präglat mig. Mamma var den som hela tiden drev på oss att vi skulle ha en utbildning och lära oss språk. Det är jag väldigt glad för idag när jag kan beställa lite mer än en öl i Spanien och även i Frankrike. Jag hade en bra uppväxt helt klart.

– Jag hade själv ingen riktigt bild av vad jag ville. Men i bakhuvudet hade jag nog mamma som alltid ville att jag skulle studera och skaffa mig ett jobb. Jag gjorde nog det man skulle göra med studier och jobb, och gifte mig och fick barn, bildade familj.

– Jag har alltid mått bra av att följa den inslagna vägen. Det tog lång tid innan jag började fokusera mer på mig själv.  Jag hade en period då ingenting kändes roligt. Jag frågade mig varför jag kände mig ledsen. Jag hade ju utåt sett allting, bra jobb och helt okej ekonomi. Någonting skavde i mig. Då tog jag kontakt med en terapeut och hon fick ner det stora berg som jag såg framför mig till lite mindre kullar. Så småningom tog jag tag i olika frågor och det pågick i flera år. På vägen redde jag ut mina tankar kring jobbet och även mitt äktenskap. Jag skiljde mig när jag var 46. Man behöver inte ha så bråttom i karriären brukar jag säga – jag bytte jobb vid 45.

Hur gör du för att må bra idag?

– Jag lever ett fantastiskt liv idag, jag brinner för mitt jobb och jag har två vuxna barn med respektive, bonusson och make, detta sammantaget är viktigast för att jag ska må bra, och jag har det väldigt bra hemma. Jag tränar, jag gör roliga saker, jag är kanske lite bättre på att tänka på mig själv. Jag säger kanske ifrån lite mer om något inte känns okej för mig. Jag säger inte att jag är bra på det men i alla fall lite bättre. Jag försöker också ta till mig saker om mig själv, och försöker förbättra det. Jag är lite mer medveten.

Vilka är dina stora intressen utanför jobbet?

Familjen är viktigast för mig

– Familjen först – det är viktigast för mig.Jag spelar ganska mycket golf, vi reser mycket och jag tränar 1-2 gånger i veckan. Min träning ligger också nära där jag bor. Kultur och konst är kul. Jag tycker livet är roligt – och nu ska jag bli mormor! Det kommer nya saker i livet hela tiden som är spännande.

Har du haft eller har du några drömmar som du vill dela?

– Nej jag tror inte jag lever med några tydliga drömmar, jag har det så bra. En dröm var kanske att bo i en sekelskiftesvåning inne i centrala Stockholm för det gjorde min mormor. Nu gör jag det sedan flera år tillbaka. Det handlar det nog mer om att få vara frisk och att följa hela min stora familj.

– Kanske skulle det vara kul att resa till Argentina och rida på Pampas! skrattar Caroline.

Du är idag gift med Steffo Törnquist som är känd från TV4 och tidigare Expressen. Ni har varit gifta i tio år, och tillsammans har ni ett väldigt utåtriktat liv. Det kan ju se väldigt glamouröst ut, och vid sidan av detta finns den superseriösa Caroline som jobbar med familjerätt. Hur kan man jämföra de här två delarna av dig?

– Ska man generalisera är nog detta en ”framgångsfaktor” för mig. Jag älskar människor och jag representerar mycket i mitt jobb också. Jag är väldigt social. Jag har fått vara med på jättemycket roliga saker genom mitt jobb – Nordea har gjort fantastiska event för kunderna genom åren, och bjudit in mig att delta i många roliga sammanhang och det ena ger det andra.

Det jag jobbar med är ju inte så glättigt. Jag jobbar ju bara med lite jobbiga saker som dödsfall, sjukdomar och ekonomiska förhållanden. Jag önskar bara att det jag håller på med skulle vara lite mer naturligt, att få medverka till att vi får upp det här ämnet lite mer på agendan för oss alla. Om det inbegriper evenemang på mitt jobb så ser jag det som positivt.

Utklädd till morot i rikstäckande tv

Du har ju suttit i rikstäckande tv utklädd till morot när Steffo deltog i Let’s dance. Du kallas för Carro och är gift Törnquist så det blir ju Carro T vilket blir carrot – ja morot helt enkelt. Detta kräver ju en viss självdistans trots allt. Hur tänker du kring det? Var det självklart?

– Hela perioden då Steffo deltog i Let’s dance var fantastisk och det var ett gemensamt beslut att Steffo skulle delta. Det var väldigt roligt. Jag var där alla fredagskvällar utom en. Den här gången när jag kom dit och någon föreslog det här med morotsdräkten så tänkte jag – ja vad fasiken, vi kör! Efteråt tänkte jag såklart på mina kunder som jag träffat och skrivit testamente med eller så… Men jag har inte fått några negativa kommentarer. Jag är mycket tryggare med mig  själv numera också, och här måste jag ge en extra eloge till min make. Han har bidragit till det. Hela Let’s dance var en underbar period då vi hade väldigt roligt. 

Hur ser då en vanlig dag på jobbet ut?

– Jag reser ganska mycket, vi är fem familjerättsjurister som täcker hela Sverige. Jag har Norrland och en del av södra Sverige. En vanlig dag börjar ofta med att jag reser iväg från Arlanda och då träffar jag flera kunder på den ort jag besöker. Mellan mötena skriver jag alla handlingar själv och jag håller ganska mycket kundträffar och även lite utbildning för nyanställda, och vi gör websändningar för kunder. Många kunder kommer också tillbaka. Ibland är jag med på olika event och håller anförande eller bara är med som kundkontakt.

Har du något mardrömsscenario?

– Ja det är de gånger kunden har fått fel information, eller missförstått vad jag kan hjälpa till med, eller då man märker att det inte finns någon samstämmighet mellan ett par. När man märker att de inte är överens. Jag vill ju att kunderna ska bli nöjda och det är mycket psykologi i ett sådant möte. Det kan krävas att man ska avvärja spända situationer. Men här kommer min erfarenhet in i bilden, jag vågar ju säga till kunden vad som egentligen gäller.

– Men jag vet ju aldrig hur ett möte ska bli. Det tycker jag är spännande efter alla dessa år. Att man aldrig vet hur det ska bli.

Om du skulle ge något råd till oss på SilverSociety, vi som kommit en bit på väg i livet, vad skulle du då säga? Vilka är de tre viktigaste saker att tänka på?

– När våra barn flyttar hemifrån till exempel, det är en stor händelse. Om man väljer och kan hjälpa sina barn till sitt första boende så bör man fundera igenom hur hjälpen ska se ut, och hur barnet skall äga sitt boende. Är det en gåva? Har man råd att ge samma gåva till alla barn? Hur ska barnet äga sitt boende? eller lånar jag ut pengar till barnet?

Mäklarna är inte jätteduktiga på det här och ofta är det bråttom. Tänk efter före. Ska det vara enskild egendom till exempel? Behövs ett gåvobrev, ett skuldebrev eller en revers? Barnet kanske behöver skriva samboavtal med en eventuell partner. Skriv de dokument som krävs och ta reda på vad som gäller juridiskt.

– Tänk efter vad som ska hända när man själv avlider. Vad ska då hända med arvet? Om vi är gifta med gemensamma barn är det en sak och är man sambo med särkullsbarn gäller något annat. Om man vill att arvet ska bli barnens enskilda egendom måste man skriva testamente.

Och vem är förmånstagare till mina försäkringar? Vad gäller här? Här är det viktigt att se igenom den aktuella situationen och vilka förmånstagarförordnanden som finns på försäkringarna.

– Familjesituationen kan ändras så alla dessa dokument är färskvara. Och så finns det framtidsfullmakt som gäller den dag man inte själv kan sköta sina affärer eller föra sin talan. Här ska man inte skriva på något utan att veta man gör. Det är lika viktigt som ett testamente.

Under 2019 ska vi på SilverSociety få ta del av Carolines kunskaper och råd. Många vill säkert veta vad som händer om man väljer att flytta utomlands som pensionär. Vad gäller då med de dokument man upprättat i Sverige? Gäller de? Eller om man har ett boende utomlands. Detta är frågor, bland många andra, som vi återkommer till under våren i olika avsnitt med Caroline, en av landets mest erfarna och kunniga experter på området. Passa på att följa hennes råd här på SilverSociety – enklast gör du det genom att bli prenumerant på vårt nyhetsbrev så får du alltid snabb information om när vi uppdaterar.

Vi önskar ett riktigt spännande och givande år 2019 till alla våra läsare!

Marie-Louise Kjellström

Grundare och ansvarig utgivare

Mer inom samma ämne…

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Självklart utan kostnad eller bindningstid
Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng