En resa till Canterbury och London – en blandning av småstadscharm och storstadens puls

Tornen vid ingången till Canterbury – i julbelysning

Att besöka Canterbury och London är en upplevelse! 

Först några dagar i fina Canterbury med utflykter till Dover och Margate, båda inom en halvtimmes resa med tåg eller buss från Canterbury. Sedan några dagar i festliga London, besök på Tate Modern, härliga restauranger, promenad i Hyde Park och så lite shopping såklart.  

Vi reser med SAS till London Heathrow.

Från Heathrow är det troligen bäst att ta antingen Heathrow Express till Paddington, och ta en taxi till Kings Cross/St Pancras eller tunnelbana Piccadilly Line direkt från Heathrow till Kings Cross, vilket tar cirka en timma. Från Kings Cross/St Pancras International och spår 12 går tåget till Canterbury. Flera att avgångar att välja på, både direkt och med byte. Direkt tar tåget cirka en tim och kostade 12,90 GBP (cirka 170 SEK). Biljetter köps enkelt i en automat på stationen spår 12. Väldigt fint och rent tåg. 

Väl i Canterbury bodde vi på Abode hotel www.abodecanterbury.co.uk som är ett fint och trevligt 4-stjärnigt hotell mitt i Canterbury. Vänlig service och fina rum. Vi valde bort frukost då vi tycker det många gånger är trevligare att gå ut och äta frukost. Första dagen valde vi Bills www.bills-website.co.uk/restaurants/canterbury som var trevligt och fullsatt, med en kommentar om att maten var dåligt varm. Annars vänlig service och varierat utbud.

Bills i Canterbury – bra frukost och trevlig atmosfär

Så strosade vi rumt i gulliga Canterbury som har massor av små affärer, julmarknad och trevliga pubar. Såklart hann vi med ett pubbesök på eftermiddagen!

Restaurang Prezzo i Canterbury

Tips på restaurang: Prezzo, italiensk restaurang precis bredvid hotellet – pizza, pasta och mycket mer, prisvärt och trevligt, enkelt och familjärt. www.prezzorestaurants.co.uk/restaurant/canterbury

Dover

Frukost på Pret à Manger – helt ok på denna kedja som faktiskt oftast levererar vad den lovar. www.pret.co.uk/en-gb/find-a-pret/canterbury/

Vi åker till Dover för att se de vita klipporna. Resan går med buss no 15 från Canterbury och tar cirka 35 min. Biljett kan köpas ombord på bussen, och kostar 7,30 GBP (cirka 95 SEK) tur-och-retur och vi anländer i centrala Dover. Fint och smidigt och roligt att åka buss och se omgivningarna.

Så strosar i först en stund  och tar chansen att se Dover Castle som tronar på en klippa. Det visar sig att området bara är öppet på helgerna vid denna årstid och det krävs biljett att gå in på området. Så vi får snällt vända vid parkeringsplatsen straxt utanför. Kolla öppettiderna om detta är något du vill göra alltså. www.english-heritage.org.uk/visit/places/dover-castle/

De vita klipporna i Dover

Vi tar då promenadvägen mot klipporna, den är väl utmärkt med skyltar och går söderut. På vägen finns en fin cafeteria och souvenirshop. Vi väljer att bara gå till den första utsiktsplatsen då det är regnigt, lerigt och halt. Inte bästa tiden att besöka den här platsen (16 december) Efter denna promenad söker vi en restaurang för lunch men finner ingenting lockande. Dover är litet slitet i ruskvädret och visar sig inte från sin bästa sida denna regniga och gråa dag. Vi tar bussen tillbaka till Canterbury istället.

Canterbury Cathedral

Väl tillbaka i Canterbury passar vi på att besöka den fantastiska Canterbury Cathedral*. Detta är ett absolut Måste när man besöker Canterbury. Det kostar 12,50 GBP  (cirka 165 SEK) att besöka katedralen och det är en väldigt stor upplevelse att strosa runt i den enorma byggnaden. Stämningen i byggnaden är kontemplativ och intagande. Var säker på att besöka den undre delen av kaderalen och ha minst en timma för besöket. 

Platsen är historisk och har rötter i medeltidens pilgrimsfärder. Redan 597 efter Kristus sände påven Gregory den Store en munk, Augustine, till England som missionär. Augustine etablerade sitt säte och sitt kloster i Canterbury och blev Englands förste Ärkebiskop.

År 1170 blev en senare Ärkebiskop, Thomas Beckett, mördad i katedralen och straxt efteråt påstods mirakel äga rum, och the Cathedral of Canterbury blev en av Europas viktigaste pilgrimscenter.

Katedralen i Canterbury – missa den inte!

Idag är katedralen säte för Ärkesbiskopen av Canterbury och är fortfarande en levande kyrka med gudstjänster varje dag. För miljoner Anglikaner** är katedralen deras ”Mother Church”.

Katedralen i Canterbury, är en av de äldsta och mest välkända kristna byggnaderna i England. Det är Canterburys ärkebiskops, det vill säga Engelska kyrkans religiösa ledares, katedral. Det är också Canterbury församlings församlingskyrka. Källa: Wikipedia december 2019

**En anglikan är en person som tillhör någon av Anglikanska kyrkogemenskapens medlemskyrkor, det vill säga kyrkor i gemenskap med Ärkebiskopen av Canterbury. Dessa kallas för anglikanska kyrkor, episkopalkyrkor (i synnerhet i Skottland och USA) eller heliga katolska kyrkor (i synnerhet i Japan och Kina). Källa Wikipedia december 2019

**Den anglikanska kyrkoordningen är katolsk men påven erkänns inte. Den har en protestantisk färgad förkunnelse som grundar sig på de trettionio artiklarna, fastslagna 1563 och på ”the common book of prayer”. Liturgin, innehåller många katolska bruk såsom knäfall, korstecken och processioner. Gudstjänst språket är engelska. De betonar Biskopsämbetets betydelse och kallas därför Episkopal.
Från den lutherska läran övertog den anglikanska kyrkan regentens ledande ställning och läran om rättfärdiggörelse medan nattvards läran kommer från den reformerta kyrkan.
De viktigaste sakramenten är dopet och nattvarden.
 Källa: Mimersbrunn.se

Läs mer här! www.canterbury-cathedral.org

Margate

Vi reser med tåget till kuststaden Margate som ligger cirka 24 km nordöst om Canterbury. – mycket smidigt från Canterbury West Station – och det tar cirka 35 minuter. Biljetter köper man lätt på stationen i en automat eller beställer i förväg online. Priset är 7,90 GBP  (cirka 103 SEK) tur-och-retur. Rena fina tåg, en trevlig resa.

Väl framme tar vi oss en promenad utmed vattnet fram till Turner Contemporary som är en fantastiskt konstgalleri som också  samarbetar med Tate i London. Inträdet är gratis och i hallen möts man av en väldigt fin och spännande liten shop och ett trevligt café.

Installation av Tai Shani, nominerad till Turner Prize 2019, på Turner Contemporary i Margate

Ett av de världens mest kända priser för visuell konst är Turner Prize och vi hade glädjen att få se fyra av finalisterna utställda på Turner Contemporary, läs mer om dem via länken nedan. Hela utställningen och bygganden är imponerande och absolut värt ett besök!

www.turnercontemporary.org

Galleriet är uppkallat efter konstnären JMW Turner* (1775-1851) som besökte Margate och där inspirerades till fler av sina målningar.

* Joseph Mallord William Turner, född 1775 i Covent Garden, London, död 1851 i Chelsea, London, var en brittisk konstnär. Han är mest känd för sina romantiska landskapsmålningar, vars stil kan sägas ha lagt grunden för impressionismen.

William Turner utförde både oljemålningar och akvareller, men det är akvarellerna som fått störst uppmärksamhet. Han använde sig av skiktteknik, vilket innebär att ett lager målas och får torka, varefter andra färger läggs till. 

Turners konst är bland världens högst värderade. År 2009 såldes hans målning The Temple of Jupiter Panellenius för motsvarande 103 miljoner kronor, vilket är det näst högsta belopp som betalats för ett brittiskt konstverk. År 2006 såldes ett venetianskt landskap av Turner för motsvarande 283 miljoner kronor. Källa Wikipedia december 2019

Vi promenerar tillbaka genom staden som visar sin sämre sida med regn och blåst. Staden känns såklart lite så inbjudande med riktigt dåligt väder, men det är lätt att förstå att sommarmånaderna i Margate kan vara betydligt behagligare. Vi reser tillbaka med tåget till Canterbury efter några timmar och är nöjda över att ha sett kuststaden Margate och det fina konstmuseet Turner Contemporary.

Canterbury Tales

Åter i Canterbury beser vi den andra av stadens två stora stoltheter:

Canterbury Tales Visitor Center

Här får vi en rolig visning av medeltiden gestaltad mitt i staden Canterbury. Inträdet är 10,95 GBP (cirka 143 SEK). Vi visas först runt av tidsklädda guider och sedan får vi dagens teknik med hörlurar för att lyssna på flera av de roliga berättelserna som utgör Canterbury Tales. Samtidigt som vi lyssnar går vi runt i olika rum där dockor och rekvisita för oss tillbaka till medeltiden. Canterbury Tales utgörs av 24 berättelser nedtecknade av Geoffrey Chaucers på slutet av 1300-talet. Berättelserna består av historierna från 30 pilgrimer som gick från Southwark på en pilgrimsfärd mot Canterbury och till St Thomas Becketts helgedom i Canterburys katedral. På vägen berättade pilgrimerna historier för varandra och tävlade även i berättandet om en måltid på en av dåtidens pubar. På vår tur får vi höra berättelserna om Kärlek, Otrohet, Intriger, Uppvaktning och Död till följd av Girighet. 

Helt klart värt ett besök – riktigt roligt och absolut välgjort!

www.canterburytales.org.uk

London

Vi åker med tåg direkt till Pancrest International, rent, snyggt och trevligt! Tar cirka en tim och kostar 12,50 GBP (cirka 165 SEK). Vi tar sedan taxi till hotellet, vi bodde på Grand Park Hyde Park www.parkgrandhydepark.co.uk

Hotellet har ett bra läge, cirka 20-30 min promenad till Oxford Street och väldigt nära Hyde Park. Hotellet är rent och trevligt, men se till at boka rum med antingen Twin-beds eller Deluxe double för att få en större säng, eller två separata sängar. 

Vi äter middag på Hard Rock Café på Hard Rock Hotel nära Marble Arch, som märkligt nog blivit en ”förstakvällenrestaurang” på flera olika platser jag besökt – troligen för att man vet vad man får, det är gott och rikligt och inte en chansning – och man behöver sällan boka bord – perfekt för första kvällen på en plats då man ofta är lite trött efter resan och inte vill chansa.

Vi ägnar dagarna åt att gå runt i härligt julpyntade London, besöker Tate Modern, julshoppar lite och tar oss tid till trevliga restaurangbesök. Vi hinner även med en fin promenad i Hyde Park. Det blir verkligen givande dagar! 

Missa inte Tate Modern när du besöker London. www.tate.org.uk

Ingången till Tate Modern
Carluccios, rakt framför ingången till Tate Modern

Här äter vi en fantastisk frukost på den lilla restaurangen Carluccios framför Tate Modern. Rekommenderas! www.carluccios.com/restaurants/london-neo-bankside/

Restauranger 

Entren till SushiSamba i Covent Garden

Vi söker inte restauranger med Michelin stjärnor utan väljer familjära och trevliga ställen med god mat och stämning. London är fullt av restauranger och dessa är bara ett litet förslag, men kom ihåg att boka bord så spiller ni inte tid på att leta…

Sushi Samba, 35 The Market Building, Covent Garden. Superbra med väldigt trevlig stämning och verkligt god mat som är en blandning från Japan, Brasilien och Peru. Boka bord! Väldigt trevligt i dessa kvarter i Covent Garden.

www.sushisamba.com/locations/uk/london-covent-garden

The Palomar, 34 Rupert Street, Soho. Restaurang som serverar mat från dagens Jerusalem, och som vi bokar för en lång lunch. Här äter man små rätter och delar maten. Otroligt goda bröd, spännande mat och bra service. Väldigt gott!

www.thepalomar.co.uk

Norma, 8 Charlotte Street, Fitzrovia. En siciliansk restaurang med härlig stämning. Vi njuter av pasta och gott bröd. 

www.normalondon.com

Hard Rock Hotel, Great Cumberland Place, London (nära Marbel Arch).

Här äter vi middag första kvällen och återkommer senare en eftermiddag för en dessert och kaffe. Desserterna är STORA och vi beställer en dessert och delar på fyra…smarrigt!

www.hardrockhotels.com/london

Sammanfattningsvis har vi en underbar resa med upplevelser i såväl den karakteristiska småstaden Canterbury och den pulserande och folkrika storstaden London. Vi tar del av historiska händelser och byggnader, vi får naturupplevelser i Dover och konstupplevelser på Turner Contemporary i Margate. Vi åker tåg och buss. I London får vi mer konst på Tate Modern och härliga restaurangbesök som ger mersmak. Det är skönt att blanda historia, konst, natur, mat, småstad och storstad. Lite shopping blev det också, roligt och frestande!

Marie-Louise Kjellström

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng