Gurkmejan har verkligen en särställning som medicinalväxt och har rönt stort intresse i den vetenskapliga världen och har fått en klart märkbar hippfaktor i café- och hälsokretsar.
Gurkmejan är en ingefärssläkting som härstammar från Sydostasien. Man kan spåra den medicinska användningen i hela Asien, framförallt i Kina och Indien, till cirka 600 talet f.Kr. Den används också som krydda och färgämne. Ger curry dess gula färg.

De vetenskapliga inriktningarna står enade i att det är något visst med gurkmejan och då specifikt ämnet kurkumin som antioxidant med anti-inflammatoriska egenskaper.
Forskningen är fortfarande i ett tidigt skede och de stora studierna med definitiva resultat saknas fortfarande. Däremot är de resultat som finns lovande och imponerande med tanke på att det handlar om en knölig rätt oansenlig liten rot (eller jordstam) som torkas och mals till ett gult pulver.
Eftersom inflammation kan kopplas till många kroniska sjukdomar exempelvis atros, Alzheimer och hjärtsjukdomar menar många forskare att det kan finnas potential att lindra dessa sjukdomar med hjälp av kurkuminets anti-inflammatoriska egenskaper. Sänkta kolesterolnivåer har också indikerats och det finns även studier som visar på positiva kognitiva effekter hos äldre. Även cancerforskningen har gurkmejan på agendan.
Det är helt ofarligt att äta gurkmejepulver i samband med matlagning så är mitt tips att köra på i väntan på att den hårdkodade evidensen beläggs vetenskapligt.
Det har dessutom visat sig att det är just i samband med tillagning* som ”the magic happens”. Det är då kroppen lättast tar upp kurkuminet. Tillreds med fördel i både i fett och vatten som får koka upp och puttra ett tag tillsammans med svartpeppar som förstärker upptagningseffekten enormt mycket. Smaken är relativt mild och anpassningsbar, däremot blir allting supergult.
*Ställer mig därför personligen skeptisk till alla gurkmejeprodukter på marknaden som inte har tillagats enligt ovan.

Med risk för att bli kallad militant vegan här hemma, om all mat serveras gul, har jag valt ett annat sätt. Jag gör en shot till frukost och till middag. Alltså två shots per dag.
- 1 tsk* ekologiskt gurkmejepulver (köp bra kvalitet på hälsokost/ekolådan etc)
- ghee (smörfett som kan göras själv eller köpas färdigt i välsorterade mataffärer)
- 8–10 vrid med svarpepparkvarnen
- Två espressomuggar med vatten (varav den ena kokar bort)
- Puttra på låg värme i 8–10 min.
*1 tesked gurkmejepulver ger cirka 100–150 milligram kurkumin (varierar från tillverkare till tillverkare). Den mängd som har används i flera studier har varit mellan 100–200 milligram dagligen
Ett OBS är dock att undvika gurkmeja vid gallproblematik, eftersom gurkmejan stimulerar leverns produktion av galla för matsmältning. Man ska även vara vaksam om man äter blodförtunnande medel eller står inför en operation eftersom gurkmejan är blodförtunnande. Tala med din läkare om du har något av dessa eller andra hälsoproblem.
Några länkar för den som vill veta mer.
- NCBI Curcumin: A review of it´s effects on human health
- National center for complementary and Integrative medicine; Tumeric
- Cancer research UK: Tumeric
Lena Gummesson
Lena undervisar i Mindfulness och Yoga och föreläser ofta och gärna om stress och yoga/meditationsforskning. Hon är också delägare i Atmayoti Yoga studios i Stockholm och driver också MediYoga Center Stockholm.