Annas lästips

Anna Borné-Minberger, vd på Pocketshop, fortsätter guida oss bland alla läsvärda böcker – här kommer hennes lästips inför oktober!

Vem dödade min far

av Édouard Louis

När Edouard Louis återser sin far efter en längre tid står denne knappt att känna igen. Han kan inte längre gå, inte andas utan hjälp av en maskin, knappt femtio år fyllda. Ett hälsotillstånd orsakat av fattigdom och socialt utanförskap.

Vem dödade min far är en anklagelseakt mot de styrande i samhället, mot staten, som bär ansvaret för att förstöra människors liv och kroppar. Boken kom samtidigt som de gula västarna marscherade runt om i Frankrike, och det är inte en tillfällighet. Det är en lysande skildring av samtiden.

Edouard Louis (född 1992) har på kort tid blivit en av Frankrikes mest uppmärksammade författare. Han debuterade 2015 med ”Göra sig kvitt Eddy Bellegueule” som blev en stor framgång i hemlandet Frankrike. 

Jag for ner till bror

av Karin Smirnoff

”Jag for ner till bror. Tog bussen längs kusten och hoppade av vid efyran. Sedan gick jag mot byn. Snön föll tät och vägen blåste igen. Flingorna vältrade sig innanför de låga kängorna och anklarna frös som i barndomen. Bilar hade kunnat stanna för min tumme men ingen bil kom. Det var ett par kilometer till min brors hus och vägen gick uppåt. För att underhålla mig själv sjöng jag everttaube. Våra föräldrar älskade everttaube och sedan dog de”.

Det här är en av de bästa debuter jag läst och den Augustnominerades mycket välförtjänt också. Boken beskrivs som ett nutidsdrama i glesbygd. Och jag blir väldigt starkt påmind om att det finns ett helt annat Sverige utanför min Stockholmsbubbla.

Allt jag fått lära mig

av Tara Westover

Allt jag fått lära mig är en berättelse om att växa upp i en mormonfamilj, helt avskärmad från samhället, och att mot alla odds skaffa sig en utbildning. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Då har hon aldrig hört talas om Förintelsen. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annaa värld bortom gården – en värld som kan ge henne ett helt annat liv. 

Allt jag fått lära mig kom ut i USA förra året och blev en omedelbar succé. Den utsågs till en av årets bästa böcker av både Bill Gates och Barack Obama. Ingalill Mosander skrev i Aftonbladet; ”En av de mest fantastiska böcker jag läst”. Och jag kan bara hålla med!

Anna Borné-Minberger

vd Pocketshop

Dela

Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Läs mer om vår cookiepolicy här

Cookiepolicy för SilverSociety.se

Målet med vår policy är att skydda din sekretess och personliga integritet och på samma gång se till att vi har tillräckligt med information för att kunna hjälpa dig på bästa sätt.

1.COOKIES

När du besöker en hemsida kommer din dator automatiskt att få en cookie. Cookies är textfiler som identifierar din dator i vår server. Cookies identifierar inte den individuella användaren utan endast datorn. Många hemsidor använder cookies varje gång någon besöker hemsidan för att kunna samla information om antalet besökare. Cookies samlar information om vilka sidor som besökts av datorn och hur länge. Du som användare av datorn har möjlighet att via datorns inställningar acceptera cookies, få ett meddelande när datorn får en cookie eller att inte acceptera cookies. Väljer du att inte acceptera kakor kan det bidra till begränsad funktionalitet. Vi använder cookies ibland för att hjälpa dig att hitta relevanta länkar inom sidan. Vi sparar ingen personlig information från ditt besök.

2. ACCEPTERA ELLER VÄGRA COOKIES

Varje besökare kan själv ange om han eller hon vill acceptera att ta emot cookies eller inte. De flesta webbläsare tar emot cookies automatiskt, men det går att ändra inställningarna så att de inte accepterar dem eller ger besökaren ett val om han eller hon vill acceptera eller inte. Om cookie-funktionen stängs av kommer eventuellt vissa funktioner kunna utnyttjas till fullo.

Stäng